Wednesday, December 31, 2008

paling-paling

esok bermulalah segala cabaran di tahun 2009. maka, tamatlah tahun 2008. & selamat tinggal 2008. cubaan untuk meninggikan tahap semangat dalam diri.

bak kata wonderpets, yang penting, kerjasama! kerjasama!

setiap hari adalah episod. 366 hari setahun. drama paling lama pernah aku ada.komedi, psikik pun dah jadi lumrah tahun ni.

owh 2009, kau datanglah dengan sinar paling agung yer~



1.
Apakah yang paling dekat dengan diri kita didunia.

Yang paling dekat dgn kita adalah MATI.
"Sebab itu janji
Allah bahawa yang hidup pasti akan mati". (Surah Ali Imran :185)

2. Apakah yang paling jauh dengan diri kita didunia.
Yang paling jauh dari kita jauh adalah MASA LALU.

Walau dengan apa sekalipun kita tak akan dapat kembali kemasa lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, esok dan hari-hari mendatang dengan perbuatan yang bersesuaian dengan Agama.

3. Apa yang paling besar didunia ini.
Yang paling besar didunia ini adalah HAWA NAFSU.

"Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita,jangan sampai nafsu membawa kita ke Neraka."
(Surah Al A'raf: 179)

4. Apakah yang paling berat didunia.
Yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH.

"Tumbuh-tumbuhan,binatang,gunung ganang dan malaikat semua
tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi (khalifah pemimpin didunia ini.Tetapi manusia dengan sombongnya berebut rebut menyanggupinya dan sehingga ramai manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah"
(Surah Al-Azab :72).

5. Apakah yang paling ringan didunia.
Yang paling ringan didunia adalah MENINGGALKAN SOLAT.

Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita dengan mudah meninggalkan solat.

6. Apakah yang paling tajam didunia.
Yang paling tajam didunia adalah LIDAH.

Kerana dengan lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri.


p/s : salam maal hijrah dan selamat tahun baru untuk rakan-rakan semua. :)


Wednesday, December 24, 2008

ladies night~

50% off for foods and drinks on every tuesday at Gloria Jean's!


parking ngam-ngam dekat pet wonderland.



teruja~

p/s : bukan senang gua nak menghadap benda mahal melainkan ada off je pun. :D

Tuesday, December 23, 2008

pulau pandan jauh ke tengah, sambung~

dulu,
dalam banyak-banyak tempat, gua paling layan pulau redang.


sebab apa?


1. masa tu gua memang student lagi. muda lela.
2. mak abah gua tak dapat pergi sebab takut baby dalam perut mak due awal.
3. gua pergi dengan 4 beradik yang lain.
4. laut punya bersih macam dasar swimming pool.
5. ada ikan nemo sambil berkejar dengan berenang kayuh hanjing.
6. kawan-kawan abah gua sponsored banyak kami adik beradik.
7. bawak duit rm250 untuk perbelanjaan tu nanti. yang ajaibnya, cukup!
8. lagi satu, sebab gambar ni.




p/s : arfa, nanti kalau pergi langkawi beli coklat Daim banyak-banyak tau untuk gue!

Friday, December 19, 2008

perkelahan mengikut arus permodenan


barang-barang keperluan apabila pergi berekspedisi ke air terjun/ sungai :-


1. pakaian mandi yang bersesuaian. contohnya ; muslimah swimming suit, t shirt warna putih.
2. pakaian dalam bagi wanita dan juga lelaki. contohnya ; boxer, bra dan under wear.
3. pakaian selepas mandi manda. contohnya ; t shirt dan jeans warna gelap.
4. barang keperluan mandian. contohnya ; shampoo, conditioner dan berus gigi.
5. selipar yang tahan gelinciran.
6. beg sandang untuk mendaki.
&
7. makanan dan minuman. contohnya ; mee hoon goreng, nuget tempura, air mineral dan air berkarbonat.



** kamera perlu di bawa untuk saat-saat perkelahan nanti.



p/s : esok pagi kepada ahli-ahli kongsi gelap, rainbow pukul 8 sudah berkumpul di taman kosas seperti selalu.
p/p/s : untuk janez, jangan merajuk sebab aku nak bagi kau sedozen elmo dalam blog ni.


Wednesday, December 17, 2008

arigato ghozaighimaz~

destinasi kali ini ; jepun



siang



malam



gua kadang-kadang teringin nak pakai macam ni



bullet train selaju 280km/j



harga makanan tersangatlah mahal.



konpius antara bunga ros ataupun kobis.



tengah winter tapi takde turun salji








kek-kek atas ni dah buat gua termimpi-mimpi.

p/s : kalau takat nak bawak rm1000, baik bercuti ke bandung nanti. *wink!!!*

Tuesday, December 16, 2008

meowww~


rumah kat kampung gua sekarang dah ada 3 ekor anak kucing.

nama mereka-mereka ni ; MEOW, MEOW-MEOW dan MEOW-MEOW-MEOW.




& gua tak pernah pegang anak-anak kucing ni lagi.

Monday, December 15, 2008

mata tengah pedih-pedih


dua tiga menjak, aku macam dah hilang idea. nak marah-marah pun susah. nak gelak-gelak pun ada masa.
kalau tak caya, cuba tanya
jane.

*****

aku macam dah tak boleh jumpa siang. macam tak ngam pun yer.

yang dapat rasa best sikit hujung minggu ni, sebab mandi manda. tak kiralah mandi air panas dekat gadek ataupun mandi laut kat tanjung bidara. otak aku macam perlukan sesuatu. iaitu oksigen.


p/s : kepada geng-geng rainbow, jom kita carik tempat yang berasaskan air nanti yer.


Thursday, December 11, 2008

Wednesday, December 10, 2008

perempuan pun berperang tau!


kau orang patut tau, aku memang 'mem'baca blog-blog orang luar. nak-nak blog orang perempuan. dah jadik feveret. sebab aku nak dalami peringkat-peringkat alam pendewasaan orang perempuan. blog-blog dari yang kecik sampai la yang dah berumur sikit.


perempuan, masa kecik memang seronok. nak-nak kalau yang buat blog tu anak orang kaya. bila baca, rasa seronok pun ada. apa mintak, dapat. apa harap, dapat. cemburu jugak, sebab aku tak dapat macam tu. sikit-sikit tu adalah. tu pun, sikit-sikit yang tak melibatkan duit ringgit.

perempuan, masa umur awal 20-an pun banyak rasa best. nak-nak kalau baru belajar merokok. nak-nak banyak dapat elaun sara hidup. mewah. selalu jugak rasa jeles sebab tak macam tu. tapi, kalau aku ada elaun mesti aku dah merokok. dulu, aku pernah belajar nak merokok jugak. masa umur 4, 5 tahun. lepas abah aku buang puntung rokok dalam ashtray, mesti aku rembat punya. depan-depan abah aku rembat. dapat yang dah ujung-ujung puntung. tapi, terasa jugaklah suria gudang garam ori punya. isap puntung pun boleh demam, apa crita? tak ganas langsung. mesti mengerekot dalam bilik.

perempuan, masa umur baya-baya aku. patutnya dah sibuk-sibuk cerita pasal hal kawen. tapi, kalau bab kawen aku trauma banyak. kawan-kawan aku kata, aku tak reasonable. terlebih pikir panjang. mungkinlah, sebab aku bajet kawen ni sekali seumur hidup. teringin jugak jadik macam heroin hindustan sekali sekala. tapi, aku mintak extend dari mak aku 2 tahun lagi paling kurang. kalau dah jadik andartu tu kira nasiblah. sebab golongan saudara mara aku memang banyak yang macam tu. yang kat kampung aku, baya umur aku dah jadik mak janda anak satu apa cerita? baik pulak dengan duda sendiri yang dah kawen lain. tapi, masih skandal lagi. bukan perangai budak-budak ke masih terbawak-bawak lagi?

perempuan, masa umur 30 kira ada perfect life lah. ada anak comel-comel, suami penyayang, mak abah dah pergi haji, kawan-kawan pun ramai. nak shopping sakan pun rasa best sebab umur-umur macam ni memang dapat elaun dari suami tambah pulak gaji sendiri. aku tahu benda ni pun sebab aku dah banyak buat survey. orang lelaki sekarang pun memang tak mahu carik isteri yang kerjanya surirumah sepanjang masa. takut bajet tak cukup katanya. tapi, bila compare dengan orang dulu dengan sekarang memang banyak beza, tak gitu?

perempuan, masa umur 40-an dah ada anak besar-besar. kira anak-anak yang ada dekat rumah tengah membesar. dah boleh buat kerja. masa ni pun tengah bahagia. suami dah start balik lambat sebab ada buat kerja lain. kira macam part time incomelah. waktu macam tu, untuk mak abah dah kurang masa. balik kampung sekali sekala. tu pun, mungkin time-time hari raya aje pun.

perempuan, sampai masa umur panjang mesti menopause. macam mak aku cakap, menopause ni boleh jadik best atau tidak. kalau kau janda mati suami mungkin bestlah. nak-nak ada anak yang dah besar-besar yang boleh sara hidup mak tersebut. ada mak janda yang kalau kawen lain, mesti elaun kena potong dari anak-anak. ini realiti. macam sepupu-sepupu aku buat. kalau suami buat hal, nak start kawen lain sebab tak power memang tak boleh buat apa. cinta dah kira tolak tepi katanya.

perempuan, sampai dah start tua ke arah langsung tak berdaya mesti dah rasa lebih baik mati dari hidup. nak-nak kalau dapat suami yang suruh mati cepat dari menyusahkan hidup dan anak-anak. dari kena cerai sebab dah tak power, apa cerita ye tak?


Thursday, December 4, 2008

kau orang mesti jeles sebab aku ada abah ni...


aku, anak sulung. di besarkan macam lelaki yang terperangkap dalam badan perempuan. itu mak aku pernah kata. abah aku dulu harap aku lelaki. itu pun mak aku yang kata, aku masih ingat lagi walaupun waktu itu masih kanak-kanak.

asal degil kena sesah. asal besar kepala kena sesah. asal buat budak lain menangis kena sesah. nasib baik badan aku dah kalis dengan sesahan. waktu zaman kecil, abah aku akan buat satu mahkamah kecil, biasanya dalam bilik tidur aku dengan anem. aku dengan anem cuma beza 1 tahun 9 bulan. biasanya kalau ada dalam mahkamah tersebut adalah pada waktu malam. abah hakim, mak peguam, aku dengan anem adalah pesalah. mak kadang-kadang jadi peguambela
dan kadang-kadang jadi pendakwaraya. abah, memang suka jadi hakim.

abah, memang tak pukul banyak kali. tak macam mak. mak asalkan sempat. kalau nampak hanger, sampai patah dikerjakan. kalau nampak getah paip, yang ada air dalamnya pun sempat. tapi, pukulan perempuan takat mana sangat. kalau menangis, mesti suruh tutup mulut. suruh diam. sebab tu sampai sekarang aku ada bantal kesayangan. aku namakan bantal tu ; bantal susah senang.

abah, memang tak pukul banyak kali. tak macam mak. tapi, abah pukul boleh sampai putus nyawa. kalau balik kampung, mesti kena terkumpul salah. bukan aku yang jahat, tapi sepupu-sepupu lelaki aku yang jahat. suka ajak aku pergi meronda kampung. aku ikut je. masa tu memang glemer pancing buluh buat sendiri. asal ada banjir, redah. bersampan. asal lalu sungai, berhenti usha ikan. tanah, air sungai, air banjir, dah jadi saksi pembesaran aku.

abah, memang tak pukul banyak kali. tak macam mak. tapi, bila abah kejar aku keliling rumah dekat Pogoh dulu, aku rasa dia champion sekolah juga. bila dah dapat aku, mesti bersepai belakang badan. bila mak letak minyak, memang rasa nak putus nyawa rasanya. tidur pun mesti telangkup badan. tak berani nak pusing-pusing. rotan pun dah jadi saksi pembesaran aku. sampai adik aku, ekin suka sorok rotan sebab kesiankan aku.

abah, dia suka bagi bidalan. '' dah bagi pancing, kena cari umpan sendiri ''. bayangkan.

masa aku dah mula jadi gadis sunti, abah memang susah nak tengok aku dekat asrama. masa tu, keluarga kami tak berapa senang sangat. asal ada. mak mesti berniaga nak tampung kehendak keluarga. kalau mahu duit, mesti ambil upah dengan mak. dari situ, aku belajar masak. sehari sepuluh ringgit kira dah cukup hebat walaupun terpaksa bangun pukul 4 pagi. aku buat kerja-kerja tu bila aku balik dari asrama. dan aku paling suka cuti sekolah. mesti dapat tiga ratus ringgit sebulan walaupun terpaksa bersengkang mata. kalau aku nak suruh mak tengok aku hujung minggu dekat segamat, aku mesti suruh dia bawa nasik lemak. nanti, aku mesti meniaga dekat asrama sekejap. itu sebab mak boleh tengok aku dekat segamat. abah, memang susah nak tengok aku melainkan bila balik rumah nenek. kawan-kawan aku nak jumpa abah, bila ada solat hajat ataupun keraian yang lain dekat sekolah dulu.

bila aku demam tak boleh bangun, dia pernah tampar aku sebab tak buat air tehnya. dalam bilik air aku tahan nak menangis. sampai mak aku balik berniaga jumpa aku tertidur dalam tandas.

tapi, bila mak abah aku bergaduh, mesti nak rebutkan aku. dari kecik sampai besar. sampai jadi trauma pada aku.dulu, aku selalu pikir aku anak angkat abah, sebab abah tak pernah manjakan aku. dan aku paling kuat kena kerah tenaga dan otak.

tapi, bila besar. aku tahu abah sayangkan aku. cuma dia tak pandai tunjuk sayang dia pada aku. tak macam adik-adik yang lain. dulu, masa aku mula-mula duduk dekat kl, dia suka duduk dalam bilik aku. suka tidur dalam bilik aku. itupun, mak dan adik-adik yang mengadu dekat aku.


walaupun macam manapun, abah itu tetap abah aku. dia yang banyak ajar aku tentang erti hidup susah senang.



takpe bah. selagi ada hayat ni, orang tetap sayang kat abah. dan orang sangat berharap, orang jadi macam abah nanti. :D

p/s : kau orang kena terima abah kau orang baik buruk sementara dia masih hidup. esok bila dah tak ada baru nak menangis menyesal buat apa?


Wednesday, December 3, 2008

paranoia semalam


Aku suka nak berkawan. Dan aku mungkin banyak kawan. Itupun kalau kawan aku anggap aku kawan. Tapi jangan anggap aku lebih dari seorang kawan.

Aku suka nak bercakap. Dan aku mungkin memang banyak cakap. Itupun kalau ada orang yang dengar cakap aku. Tapi jangan sampai aku tak mahu bercakap dengan siapa-siapa lagi.

*****

Aku ingat aku paling cool dengan sendiri. Tapi aku rasa aku semakin paranoid. Entah kenapa. Mungkin sebab aku dah semakin dewasa.

Aku pernah dengar orang kata, Tuhan jadikan air mata untuk buang segala rasa kesedihan. Tapi, aku rasa air mata buat aku macam orang bodoh dan tak berguna.


Hari ini, aku nak lancarkan HARI MAKI HAMUN DI BLOG aku. aku cabar kau oranglah boleh tahan aku nak maki balik atau tidak.


Tuesday, December 2, 2008


hari minggu yang lalu (kasik nyanyi lagu twinkle-twinkle little star)


sabtu aku : cuci mata di titiwangsa sambil pakai kasut sukan yang baru. saja nak rasmi. sarap gigit kasut baru pagi-pagi bagi tak melecet teruk. pagi, taklah sangat. pagi lagi cik lala kami bangun. aku cuma bangun untuk gosok gigi dan pakai jersy. nak lawan bola la katakan. ahah! aku nak prank korang sebenarnya. aku saja-saja buang masa berjalan kat situ, tengok belon panas dengan orang rtm rakam senam robik. kalau aku pakai baju kaler oren bolehlah menyelit mintak glamour sikit.


ahad aku : tak pagi sangat bangun. nak pergi ke banting. antara lawak-lawak lucu antara kami bertiga adalah pasal seorang pakcik dan seorag gadis bertudung-berlegging-pakai skirt-but tinggi. pakcik tu memaki 'barang kepunyaan ibunya' kepada gadis tersebut kerana cara gadis tersebut menggayakan diri. apakah?

setibanya kami, menunaikan kewajipan memenuhkan perut. jauh kami datang dengan hiway kesas rm2.20 sebanyak 3 kali. tayar kereta masuk lopak lecak, sudah jadi kejadian luar biasa.



oh, encik amat dan puan bubu tak dilupakan juga. kami digamit dengan rasa keprihatinan oleh mereka berdua. tak nampaklah kekok sangat rasanya. tapi, kalau betul timing, boleh juga semeja dengan si pasangan pengantin. dari sebelah cuma nampak udang tercacak gagah pada nenas.



si amat ajak juga aku pergi menepung tawar. tapi, yang eloknya biar yang dah berkahwin saje yang merenjisnya. ikut aku, simbah sekali sejag air bandung dah cukup havoc.


nak menunggu memang lama sungguh. lama pula main tepung-tepung tawar ni. merasa juga satu kampung rasanya. kami tunggu kak noi bersama partnernya. baju pink. auwww~ dah jadik sup gopenya kami ni kat bawah pokok rambutan ni tau kak noi.


acara borak-borak kami adalah berdasarkan acara orang dewasa. kira kena nampak matured, kalau tak kena rejected keluar awal-awal lagi. tapi, van kuning atas ni dah jadi tagline haritu. yang bergambar dengan van pun dah nampak terserlah.



dari kiri : fendi, kak noi, bubu,
amat, arfa dan pekji
dari belakang : aku
gambar ni nampak sangat tak aci sebab aku sesorang duduk berdiri belah belakang. mengelat!

belah petang, kami bertiga iaitu aku, arfa dan pekji buat misi 'hijrah'.
+
+
+
+
+
nak cerita, tapi nantilah dulu.

hanya kau yang mampu


apa yang kebanyakan orang lelaki mampu buat tapi aku tak mampu nak buat :-

1. makan banyak tapi badan tetap kurus kering
2. merokok dekat mana-mana tempat walaupun dalam hospital
3. berlenggeng bila duduk bersidai dekat pintu depan rumah
4. main bola berlenggeng dan ada bulu ketiak tapi nampak hebat
5. boleh usha bontot orang perempuan tengah jogging dengan hati lapang
6. bangga sangat bila tengok blue film.
7. bertekak dan bertumbuk kat tempat awam depan orang ramai
8. walaupun dah tak ada teruna lagi tapi bajet suci
9. pergi disko teguk arak sampai muntah-muntah
10. selebet nak pergi audition realiti tv
11. kalau paling banyak awek kira menang besar
12. ada misai, janggut dan nampak sangat kachak


apa yang kebanyakan orang lelaki mampu buat tapi aku mampu buat tapi aku tak mahu nak buat :-

1. bela rambut panjang paras bahu kemudian rebonding
2. hidup dengan kepoyoan yang super saiya
3. pasang kekasih gelap
4. menipu bulat-bulat
5. hadapi krisis identiti
6.
7.
8.
9.

yang lain aku akan tambah kendian.

p/s : aku baru tahu, kebanyakkan saudara mara aku adalah gay dan pondan. tapi sangat cool macam aku jugak.


Friday, November 28, 2008

aku suka nak balik kampung sebab .....


aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni cuti sekolah. dan rumah aku dekat kampung memang akan jadi haruk-pikuk. walaupun rumah aku banyak kaum perempuan. lelaki yang ada cuma abah dan aiman saja pun. bila adik ipar balik bertambah lagi seorang lelaki. jadi totalnya baru ada tiga lelaki dalam isi rumah kampung aku tu.


aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni adik nombor 4 aku, ijat kerja pizza hut. dan tempat kerjanya dengan rumah aku dekat kampung boleh dikatakan tidak jauh. dan aku suka ambil dia di tempat kerja kerana aku boleh makan pizza jenis baru panas-panas dalam kereta. bila sudah sampai rumah, biasanya pizza yang jenis yang biasa-biasa saja yang tinggal. kadang-kadang bila adik aku closing habis semua isi dalam pizza hut dia bawa balik. sup, salad, spageti dan pizza tak boleh cerita. memang ngam punya.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni aku malas nak masak melainkan ada sebab. dan dekat rumah aku akan bagi alasan penat dan malas nak ke dapur. aku akan ke dapur untuk buat cekodok tepung dan tambah kentang dan teh feveret abah aku. waktu lain, tengok tahap kerajinan aku. sebab bila pikir-pikir balik tak best juga kalau asyik jadi rajin. kira aku bagi can dekat adik-adik aku yang ramai tu buat kerja rumah.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni aku rasa best bila terbaring depan sofa melepak sampai tengah malam kalau tak ada kegiatan luar. rasa macam nak simpan tulang belakang dalam beg sandang lepas tu pakai balik bila nak balik ke kl. memang best sebab askar-askar dekat rumah aku suka dengar perintah am walaupun kena bagi upah. cara tu saja yang boleh mengajar budak-budak sekarang untuk jadi lebih rajin dan cekap.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni aku dalam mood nak belasah adik-adik aku. hari tu, adik-adik aku kata aku dah berubah kerana dah tidak menghambat mereka lagi. tapi tidak semenjak mereka cuti sekolah. aktiviti hambat menghambat ni dah jadi rutin aku balik. dieorang? memang tak senang duduk bila aku ada dekat rumah. kira aktiviti sihat untuk aku juga la bila dapat buat aksi kejar mengejar begitu.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni aku sedang membuat pelbagai aktiviti persiapan majlis perkahwinan sepupu aku. kali ini, aku jadi pengurus majlis juga sebab tracked record aku memang baik selepas majlis kahwin adik aku haritu. kira tak sia-sialah apa yang aku dah buat dan capai selama ni jadi kenyataan.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni rumah makcik-makcik aku dekat kampung semuanya dah jadi batu. aku juga jadi tukang komplen sana sini untuk kontraktor yang bikin rumah-rumah diaorang. dan aku dengan kontraktor tu juga boleh dikatakan kamceng walaupun tak minum semeja dengan aku bila mengeteh dekat luar.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni mak beserta makcik-makcik aku suka nak lepak pergi luar dari simpang empat. tak kira lah pergi melepak ke kelemak dan melaka untuk window shopping. dan kebiasaanya kalau dah bawak mak-mak orang ni memang besar juga habuan yang bisa dapat. cuma aku ada hutang bawa mereka naik bot di sungai melaka. lain kali aku mahu minta belanja naik eyes on malaysia yang ada dekat situ nanti.

aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni aku sangat rindukan keluarga aku. dan aku rasa aku tak sanggup nak berjauhan dari mereka. sebab tu aku kata kl dengan alor gajah tu tak jauh mana. jauh perjalan dan waktu macam dari sentul nak ke kampung melayu subang bila tak ikut hiway. bak kata mak aku, kau jangan kahwin dulu long. nanti tak balik macam anem.


dan sekarang ni,
aku pikir aku suka nak balik kampung sebab sekarang ni kuku aku dah tersangat panjang dan aku nak ajak adik-adik aku main bumper car dekat melaka.


sekian saja karangan hari ini untuk anda semua.

Thursday, November 27, 2008

mimpi, adalah kunci


mimpi macam mainan tidur.

mula dari minggu lepas, mimpi abah meninggal. aku yang pangku kepalanya. aku menangis, terus aku terjaga. hari pulak dah pagi. malam tu, aku tidur umah adik dekat bangi. aku tak mahu kongsi cerita ni dengan dia.

lepas tu, aku mimpi bulan-bukan. terjaga kejap-kejap. tapi sempat mimpi. sambung-sambung. macam drama rtm. nasib baik tergantung macam tu aje. pagi-pagi tu, aku suruh mak aku gosok baju kebaya hijau aku sebab nak balik kl kerja dan aku dah terbangun lewat hari tu.

2 hari lepas, aku mimpi jane sakit. masa dekat court, tiba-tiba dia pengsan. dia paki jubah hitam sambil pegang bukti. memang nampak betapa kecilnya dia dalam court tersebut. dia pengsan, dan aku menangis. apakah?

malam tadi aku, aku dan arfa menganjurkan bachelor's party untuk encik amat. tapi memang tak ada stripper buat pole dancing la pulak.


amat paling kiri. malam tadi dia pakai baju tu jugak. tengah biru la katakan.


si arfa tegah magiskan soraya bagi nampak statik tapi tak jadi-jadi.


ha, aku apa lagi, mentekedarah je la. terkila-kial guna chopstik time tu, sampai give up.


konon-konon balik dah malam, harap tak dapat mimpi apa-apa. lagi sekali, aku termimpi duit simpanan aku dalam bank negara, dah jadi 4 kali ganda. dah jadi teka teki juga sebab aku tak ada saving dalam bank negara bila aku terbangun dari tidur pagi tadi.

kau orang ada duit dalam bank negara?


p/s : aku tahu, sekarang ni musim semua orang ada masalah. aku pun ada. banyak juga. sampai kau orang tak boleh kira. siapa yang aku dah kaunseling tu, faham-faham ajelah. sebab aku ni memang selalu tak betul.


Wednesday, November 26, 2008

mahu jadi 'orang' yang berguna satu hari kelak


di riwayatkan kisah seorang aku.



benar, nama penuhku adalah Soket Elektrik. dilahirkan di sebuah kilang yang tidak berapa besar di daerah Ulu Kelang natijahnya kerana terlalu banyak kawasan yang mengeluarkan perkakasan seperti aku. namun, kira aku bernasib baik juga kerana tidak muncul menjadi barangan tiruan di negara kelahiranku, Malaysia yang cantik gemilang.

sejak aku dilahirkan, pelbagai tangan yang menggamit tubuhku. cuma bezanya, tangan mereka berlapik, dengan getah seakan kondom. entah, tiada ciri khas yang dapat rungkaikan di sini. pengetahuan amku terlampau sedikit. ini bezanya jika dilahirkan dengan ibu bapa dan mesin pembuatan. kasihan juga akan diri ini sekali sekala. namun, apakan daya. jika itu yang telah di takdirkan. aku cuma boleh redha dan pasrah.

sejak aku dibungkuskan ke dalam kotak coklat kuning, hidupku jadi gelap gelita. tiada ruang antara aku dan rakan-rakanku. kami menjadi rapat. berbincang, bertukar-tukar pendapat. setelah bertambah rapat, kami mula dipisahkan. ya, oleh keadaan. dan mungkin juga takdir. sekali lagi aku pasrah. namun, aku tidak keseorangan. ada bebarapa rakan yang lain yang menuju sama tempat denganku. aku bersyukur. masakan tidak, boleh jadi kera sumbang juga kalau dibiarkan tidak berkawan. walaupun disebuah kedai kecil di penempatan taman di sekitar sentul. aku masih baik. kondisi tempat itu bagus. amoi-amaoi beserta nyonyanya masih ganteng.

semalam, ada tiga orang rakan. serumah. 2 orang sebilik. dan satu lagi tinggal seorang dalam sebilik kerana temannya sudah bernikah. itupun, masih mencari lagi teman sebilik yang ok-ok. hah, perempuan. memang begini caranya. mesti mahu cari yang ok. ops... jantinaku, sama seperti mereka. perempuan. aku tak mahu komen lebih pasal perempuan, kerana aku juga seorang perempuan.

tiga orang tadi, sibuk mencari barangan perkakasan. yang pertamanya lesung batu. yang keduanya, pencungkil/agen untuk sinki atau lubang tersumbat dan ketiganya aku. salah seoarang diantara mereka menggelarkan aku, si suis tiga tungku. herm, sedap juga didengar sekali sekala. unik. sambung cerita aku. sebuah soket elektrik. katanya untuk digantikan dengan si tua ganyut yang sudah mula menopaus di rumah ruang tamu mereka. sudah pecah-pecah. cuma ditampal dengan selopene tape. bagi melekat ke dinding.

sampai-sampainya aku dirumah mereka. aku menarik nafas lega. sekurang-kurangnya aku sudah bertuan. walaupun nyonya yang ganteng tersebut menjualku dengan diskaun 90 sen. hah, ini kl. mana ada yang murah, batu dan kayu juga berharga di sini. aku tersadai di atas meja makan yang hitam yang makin menyerlahkan keputihan tubuhku.

selepas ketiga-tiga tuanku mengerjakan apa yang patut, aku masih lagi dibiarkan. salah seorang tuanku, menikmati nasi goreng ayam hasil beliannya di pasar malam berdekatan. yang dua lagi mengerjakan lubang sinki yang tersumbat. sampai mereka berdua putus asa, yang seoarng lagi masih meneruskan kegiatan makan-makannya.

tak berapa lama, mereka bertukar shift. yang seorang tadi sudah habis makan. yang berdua tadi pula sambung makan. yang seorang tadi, mula menjejak kelicikan lubang tersumbat tersebut. memang menyakitkan hati. bauan, sampah. sudah sangat memualkan. tapi masih boleh ditahan. sehingga berjaya juga digodehkan oleh tuanku tersebut. menjerit keriangan. dan akan kembali semula rutin sinki tersebut untuk aktiviti hariannya.

dan, aku masih tersadai di atas meja makan yang hitam yang makin menyerlahkan keputihan tubuhku. lagi.


Tuesday, November 25, 2008

one , two ka four



gua tengah plan untuk projek tahun depan.


misi, visi dah perlu dirancang dan dilaksanakan. kira macam buat takwim kalendar 2009 la sekarang ni. harap-harap semua berjalan dengan lancar.




Friday, November 21, 2008

1, 2 jus!


antara tenaga dengan otak, gua lebih perlukan tenaga. macam minum pearl kacip fatimah setiap pagi. bagi promote sikit, mana tahu lu semua boleh menang reward 1,000,000.00 ke. nasib orang ade beza bai! untung-untung melekat dapat premium, dapat lak cabutan. apa lagi, sambar la apa yang patut. sebijik rumah dah cukup lah. buat aset.

tapi, bila bekerja gua lebih banyak guna otak. macam mana nak auta klien pasal hal site diary dan perancangan kerja yang di buat dulu tak berapa ngam. mesti sakit. minggu ni, gua suka nak mengupas satu kegiatan, baca blog ke blog. memang penat nak cari. tapi best.


gua nak tekankan pada lu semua, minggu ni gua kuat berfoya-foya sikit. main internet lebih. kerja, sikit-sikit gua settlekan. dateline lambat lagi. lu semua pun tahu, gua jenis last minute punya manusia. tak kisah kena kunci bila balik dah malam janji gua rehat lebih. lagipun, sebab gua belum ada laptop mahupun internet kat rumah. nantilah, bila ada senang sikit, gua akan dapat tibai punya dekat low yat. bagi sebijik.

gua minat banyak blog. tak kira la, mereka-mereka tersebut tu, kuat bohong ke, emo ke, jenis berpeleseran ke, sebab gua punya sukalah. life dieorang. kata muda. bak kata pasa, gua muka sejuk. senang orang nak tegur. tu belum tengok muka gua mengamuk, setan pun lagi cun bai.

gua memang jenis yang tak suka teka teki. dulu, masa sekolah pun dah cukup pening nak jawab walaupun kat belakang buku mesti ada jawapan. gua dengan teka teki pun tak berapa ngam. mesti ada problem punya. tak gua, mesti teka teki tu yang ada problem dengan gua. sebab mesti 'dia' teka dalam hati, gua ni jenis malas nak pikir lebih-lebih.

tapi, apa yang gua dapat teka, benda tersebut dah boleh di sangkal. sebab, gua dah suka permainan minda. macam dalam blog
magenta ni. dan gua rasa, gua lebih gunakan otak kanan gua.

gua kuat pikir. imaginasi. tapi belum lagi pasal sex life gua. tak tentu jodoh dengan siapa pun lagi. kan? mana boleh pikir lebih-lebih. dosa yang ada pun belum terampun. gua minat muzik. kalau dapat drum sebijik gua rasa memang gua dah cukup hangat. gua nak kalahkan andy estranged tu. huh, dia memang ngam. hensem habis. nak-bak muka dia yang terkini. ada bulu-bulu kat muka. maskulin beb. gua kuat juga dengan 3-D. memang ngam. kalau bagi sebarang jenis 2-D, gua akan sedaya upaya nak tingkatkan ketajaman otak ni. sebab autocad sekarang pun dah main 3-D. tak lama lagi 4-D. yang ni gua belum jumpa lagi siapa yang cool nak cerita kat gua. orang sekarang suka nak cerita pasal MLM. cari duit lebih. orang selalu kata gua peramah, senang nak pujuk orang masuk untuk kerja-kerja ni. tapi, gua tahu skil gua takat mana. takat nak cerita kosong dengan kerja, boleh la sikit-sikit. gua ni jenis miscommunication. cepat salah paham. kalau bahasa perli tu, memang dah belajo jugak dari kecik. sebab abah gua treat gua macam tu. bila kena anak zaman sekarang, tak boleh kata apa. janji jangan durhaka sudah. bila tengok gambo otak tu, dah cukup menggambarkan gua selalu pakai otak kanan. sebab tu gua selalu kena migraine. belah kanan. bila sakit tu memang denyut-denyut, campo pulak kalau tengah PMS. tak boleh belah. nak cool pun, tak sempat. kalau dari segi art pulak, nak-nak dari lsegi lukisan, gua failed. kalau buat lukisan pemandangan, mesti ada gambar pantai, rumah kampung, matahari, sampan dengan pokok-pokok. agak-agak kalau masuk galeri art boleh dapat juta-juta tak?



lukisan 1 : gua dah updated bagi nampak colourful. ape macam, bergaya tak?

tapi, ada satu jek macam tak berapa betul. kat gambo dalam link tersebut, kalau pengguna otak kanan, dia jenis left handed control. tapi gua langsung tak kidal. semua pakai tangan kanan. kalau pegang penukul, paku kiri, penukul kanan. kalau pegang screw driver pun kat belah kanan, skru belah tangan kiri. kalau pakai kasut pun mesti belah kanan punya. cuma satu benda je lalu pakai tangan kiri. kat sini, tok sah cakap la apa kegunaan tangan kiri bagi yang tak kidal. buat muntah hijau aje pun. kan? ha, lagi satu. kalau tengah betul-betul lapar, tangan kiri kanan sekali jalan. rupa lahap ke macam tu? tak ar, ada gak gua control sekali sekala. yang ni pun tok sah lah cakap dalam blog. korang boleh teka punya benda macam ni. bukan susah pun nak pikir pun.

gua rasa, ada sikit-skit masalah negara pun boleh jadi beban dekat gua. tapi, pasal obama gua tak boleh belah sangat. orang kata bapak betul dengan bapak tiri dia islam. gua pun belum cek lagi biografi dia. takpelah, takat dalam negara ni boleh la gua nak paham. pasal hal recession pun dah boleh jadi sakit kepala kalau layan lebih-lebih. nasib baik gua bukan tercebur masuk dalam hal-hal ekonomi. mahu lagi serabut bai.

tapi,
kalau lu semua tengok gaya gua dalam penulisan blog ni, agak-agak gua boleh jadi seorang pengajar ke?


p/s : sebab gua seorang ni, macam-macam gua nak jadi. tapi dalam banyak-banyak pilihan kerjaya, gua tak mahu jadi diktator hati. gua rejected awal-awal sebab payah nanti. sampai main osom-osom tak pun 1,2, jus. apa jadahnya?

p/p/s : gua mahu lu semua doakan gua berjaya untuk kuatkan semangat dan teruskan dengan percaturan hidup ni. sekali sekala best juga cabar diri. macam main dam aji dekat warung sambil minum air ketum.


Thursday, November 20, 2008

rikatochido


gua selalu bising dalam hati. pasal filem melayu. tak hal cinta, mesti cerita hantu. pada pandangan gua, memang tak boleh belah. siapa-siapa nak abaikan gua pasal nak tonton filem berkaitan macam tu gua sangat tak kisah. gua tak akan mengumpat. macam cerita i'm not single. kalau tak tengok dekat wayang pun, sebulan lepas tu dah keluar dekat astro.


jangan pandang belakang dengan waris jari hantu pun dah berkoyan-koyan berputar-putar banyak kali di astro. tak cerita hantu, mesti cerita cinta. punyalah streotaip masyarakat kita ni. sampai penat nak tekan info banyak kali. baik layan astro ceria, tak cerita hikayat putera shazlan tak pun geng bas sekolah.

dulu ada juga gua tonton filem indon. budak-budak lagi masa tu. darjah tiga kot. gua masih ingat-ingat lupa. tapi, gua ingat lagi cerita tu. cerita hantu indon. satu satu scene yang mana seorang perempuan dewasa yang sedang membuang air di tandas di sedut ke dalam salur jamban tersebut. sejak gua tonton cerita tu, memang tak keruan. nak pergi tandas pun mesti ada yang kena temankan. paling kurang, kalau gua terflash dalam tu sempat lagi gua jerit lagi. kalau boleh jeritlah. orang kata kalau kita nampak 'sesuatu', mesti terkedu.

haritu, pekji borak juga ada cerita dia pernah kena hempap. gua pun pernah kena sekali masa tingkatan 1. baru lagi duduk asrama. bila sekolah, nak-nak bila jadi junior, mesti dapat katil atas, walaupun kau orang tidur terjulur kaki di palang besi nanti.

sambung cerita balik, gua kena hal tu tengah malam. dalam pukul 1 a.m. dulu, gua selalu ikut hal-hal sunah. kalau tidur mesti mengiring ke kanan. dah jadi tabiat juga masa tu, walaupun katil dirapatkan ke tingkap. nak dijadikan cerita, tiba-tiba terasa badan gua di hempap oleh 'sesuatu'. tapi, tiada satu pun objek yang muncul yang gua boleh lihat walaupun puas gua beliakkan biji mata. muka gua dah mengadap tingkap. pandang koridor. ada 'sesuatu' berjalan di koridor. putih pakaiannya. sedang menyapu. perlahan-lahan, benda berat hilang atas tubuh gua. sikit-sikit mata gua jadi katup balik. gua kemudian sambung tidur sampai pagi.

gua minat cerita hantu omputih, thailand, korea atau pun bangsa-bangsa lain. gua fikir logik cuma satu. hantu-hantu dieorang tak mampu nak pergi sini. jauh sangat. hantu indonesia, hantu melayu boleh sampai sini. bahasa 'dia' pun gua boleh paham kot. yela, cakap melayu. 'dia' punya mengilai pun dah cukup seram. macam cerita puaka niyang rapik ni.





cerita filem dulu, yang mana perempuan masuk lubang jamban tu boleh tambah kalut dalam jiwa gua. sampai sekarang. & walaupun gua tahu badan gua cukup besar untuk memecahkan jamban tersebut tu nanti.



Tuesday, November 18, 2008

masa boleh jadi emas


kadang-kadang aku fikir nak jadi pendiam.
&
cuma harus teruskan kehidupan yang hakiki.


Friday, November 14, 2008

bimbo itu seronok juga!

*****
updated : rasanya dah perlu ditetak rambut ni, nampak berselirat semacam.
*****

Pagi tadi, sambil menikmati buah salak dari Sabah.

Perbualan seorang lelaki dan seorang aku. Melalui telefon.

Lelaki : Mahu duit?
Aku : Mahu! Itu duit!
Lelaki : Esok kita berjumpa.
Aku : Baik!
Lelaki : Jangan lupa bawa barang yang diperlukan sekali.
Aku : Kena melawa ke?
Lelaki : (Ketawa!!!)

Kamu semua, ini bukanlah hanya semata-mata provokasi. Tapi yang benar, saya menang ini.


-----

Bergembira bersama rakan-rakan semalam, di tambah lagi dengan kedatangan seorang wanita sempurna yang sudah penuh warna warni kehidupannya. Puan Nurezza Syafiq a.ka. Jaja.


Hanya gambar-gambar di bawah ini yang dapat menggambarkan betapa seronoknya juga aku kadang-kadang bila menjadi seorang bimbo without brain (aku jer...)


(soraya si penjenayah foto & aku)



(gambar curi pertama : melahap si j. cos donut)



(gambar curi kedua : muka comot paling horror)



(arfa & jaja)



(pais dan samel yang dah berkurun tak jumpa)



(korang dah boleh hafal dah muka-muka ni, kan?


Thursday, November 13, 2008

en. wiwin


TIADA KATA SEINDAH BAHASA : UNTUK WIWIN YANG SEDANG MELELAKIKAN DIRINYA

~

Esok, saya bakal meraikan ulangtahun kelahiran seorang rakan tapi majlis yang adakan adalah secara telepati atau jarak jauh. Cukuplah sekadar saya tahu dan dia tahu saya menyambut bersama. Dan ini bukan kontroversi. Sekadar sedikit ucapan dari seorang yang sangat teruja dengan perubahan yang bakal dilakukan oleh rakan ini. En. Mohd Fikri Bin Misti~

~

Mungkin agak sukar untuk dia melakukan perubahan dek kerana faktor usia yang semakin meningkat, faktor persekitaran; dalaman dan luaran, faktor adik beradik mungkin, faktor kewangan mungkin. Saya yakin bahawa sekarang ini dia semakin giat berubah dari dia yang dahulu. Yang pernah saya kenal dulu.
~

Zaman sekolah. Dia agak konservatif berbanding dengan rakan lelaki yang lain. Bermulut senyap dan berperwatakan sedikit lembut. Namun ciri-ciri lelaki timur masih dijaga. Dalam dia cuba bersifat kelelakian, saya dapat lihat bahawa jauh dalam lubuk hatinya, nilai keperempuanan itu masih menebal. Saya tidak begitu rapat dengan dia. Saya tidak selalu bergaul dengannya. Jarang sekali dapat berborak dari hati ke hati dengannya. Apatah lagi bersembang kosong dengannya. Tapi dari apa yang saya lihat waktu itu, dia bersifat perempuan, cuma tidak mahu menyamatarafkan dirinya dengan lelaki-lelaki lain di dalam kelasnya. Dia suka dibuli. Tidak suka di pandang tinggi. Dia tidak mahu suaranya didengari ramai. Tidak diambil peduli. Tidak minta perhatian. Dan tidak lebih dari itu.
~

Selepas sekolah. Agak lama terputus hubungan dengannya. Cuma sesekali terdengar beritanya dari beberapa orang rakan lain. Kali pertama selepas zaman persekolahan ialah pada reunion NTMTTS di Port Dickson pada tahun 2004. Quit a long time. Dia masih lagi sama macam dulu. Bersuara agak perlahan. Gelak sangat kecil dan perlahan. Tapi sedikit perubahan pada rambutnya yang memang pendek. Sangkakan saya, dia sudah berubah selera ke teman sejenis. Rupanya salah sama sekali. Sorry.
~

Kali terakhir saya berjumpa dengannya adalah pada majlis perkahwinan seorang rakan pada malam krismas. Ya, dia masih lagi seperti dahulu. Cuma kali ini lebih semakin sopan. Dia tidak pernah menyerang bahagian seksualiti. Terpandang-pandang “barang baik” rakannya. Mana yang best, mana yang tak. Mahu compare dengan barang baik miliknya. Bergurau pun malu-malu.
~

Kamu ada rupa yang charming. Ada suara yang kecil. Susuk tubuh melindungi. Tapi bila tiba bahagian bersosial selain dengan teman terdekat, bagi saya anda gagal. Agak susah nak meninggalkan tabiat lama. Ketawa perlahan-lahan. Suara pun asyik susah nak keluar. Anda boleh berubah. Dan saya merindui untuk melihat perubahan itu.
~

Saya tak janjikan apa-apa jika anda berubah. Saya tak akan berjanji untuk masuk meminang. Saya tak akan berjanji untuk belanja makan di restoren mewah ala metropolis. Tapi yang saya boleh janji, i will treat you as a men.. Real men. I meant it. Try me.
~

Jika ada apa-apa yang tersentap, tersentuh hati, terguris perasaan atas entri ini, seribu jutaan ampun dipohon. Tapi inilah dunia. Sampai bila nak dengar yang baik jika yang buruk yang orang asyik perkatakan. Aku mahu kau berubah. Tak dapat banyak, sikit pun jadi la.
~

Mulakan dengan membaca novel lasak. Ia berkesan :-)


p/s : lagu paling best kala ini. cuba kamu semua layan. pasal hal nak tutup blog, minta maaf banyak-banyak dulu.


Wednesday, November 12, 2008

dia bukan orang itu


hari ni emosi mewarnai ruang lingkup hidup saya.


riang ceria, sedih pun juga.
petang terus hambar.



siapa setuju,
blog ini ditutup? atau orang perseorangan saja yang mahu di jemput untuk membaca blog buruk ini.


p/s : dah rasa suxx sebab langsung tak pro bila rasa semacam. haih...
p/p/s : en.fikrikachak dah ready nak sambut besday ke jumaat ni?

Tuesday, November 11, 2008

kadang-kadang supir



ilya sahabat kami.

nama penuh beliau adalah ilya yasnorina ilyas. kami sekawan menggelarkannya ilyok atau yoyok untuk nampak lebih cool.


dia tak boleh di golongkan dalam cerita SATC. sebab dia terlampau tulus dan suci. mungkin dia boleh jadik watak anak yang baik.

nak di ikutkan, sudah lebih 13 kali beliau menunaikan umrah semenjak tingkatan 1. lusa, beliau akan pergi menunaikan haji. malam ni dia sudah ada janji, ingatkan kami boleh beramah mesra dengan beliau sehari dua ni. tapi, apakan daya. teman yang dijanjikan itu lebih istimewa.

mungkin gambar ehsan yang dalam entry yang lepas itu adalah teman beliau? jengjengjeng~

p/s : yoyok, selamat jalan. selamat menunaikan haji dengan sempurna.
doakan kami yer. kemu nak wish list dari kami tak?


Monday, November 10, 2008

sex and the city

Career Inventory Test Results

Extroversion |||||||||||||||||| 53%
Emotional Stability ||||||||||||||||||||| 66%
Orderliness |||||||||||| 36%
Altruism |||||||||||||||||| 56%
Inquisitiveness |||||||||||||||||| 60%

You are an Idealist, possible professions include - information-graphics designer, college professor, researcher, legal mediator, social worker, holistic health practitioner, occupational therapist, diversity manager, human resource development specialist, employment development specialist, minister/priest/rabbi, missionary, psychologist, writer
Take Free Career Test
personality tests by similarminds.com


Do any of you have a completely unremarkable friend or maybe a houseplant I could go to dinner with on Saturday night?
member gua cakap, kita perlu berani berangan-angan.
tapi, gua masih tak mampu bai. dunia ni bukannya plastik.

at least, gua dah jadi komuniti blogger. ngam jugalah dengan writer, kan?

p/s : puas juga pergi beriadah dan meronggeng dengan budak-budak kecik. rasa belia muda remaja gamaknya. :D


Friday, November 7, 2008

warna-warni kehidupan


sudah 2 tahun saya mahu make over rumah sewa yang di diami sekarang. diam tak diam masa berlalu.

cat, perabot, barangan elektrik dan perkakasan yang lain. tapi budget terhad.

saya mahu selongkar ikea jumaat malam minggu depan. selongkar hardware. selongkar apa yang patut di tempat harga patut. masih kena tunggu claim dulu.

saya sudah ada idea, tapi belum dapat di realitikan. mahukan sesuatu yang berbeza tetapi menarik.
semangat, ceria, harmoni. cubaan yang patut berjaya. saya rasa.



p/s : mak dah belikan ikan sungai feveret di segamat tadi. lalalalala~
tidak boleh katakan tidak jika ia ikan tersebut.

Thursday, November 6, 2008

mamalia

cerita 1.

bulan november dan bulan disember adalah bulan perang. tiap-tiap tahun. macam sumpahan.

perang majlis perkahwinan.


tak payah la nak teragak-agak nak pergi lepak maplay kat mamak ke, bangi ke, apatah lagi bp.
sedangkan kita punya rakan-rakan yang boleh pekena beriani kambing kat khemah majlis dieorang
nanti.

kan?

encik matang, puan zila, encik amat, siapa lagi?

ayuh kawan-kawan~
kita serang~


*****


cerita 2

semalam hari yang sangat malang bagi gua.

mula-mula, gua kena herdik. kena tengking.

kemudian, kerja gua datang melambak-lambak, urgent tiba-tiba.
datangkan cerita hantu, gua dah mula malas nak pikir.
gua terkunci dalam gelap.

bila sampai rumah, dah mula rasa nak pengsan. - tapi tak jadik sebab ada masakan
kasih sayang daripada roomate gua. udang masak sambal campo petai. sungguh mengujakan.
sambil menikmati hidangan, rasmikan dvd player gua. layan cerita hindustan sampai habis sambil buat kerja opis.



dan bila di fikir-fikirkan balik,
gua rasa lagi ramai yang malang daripada gua.


hari ini,
bos gua ingat dia kelakar.
ok, langsung tidak. sebab gua malas nak layan. dan gua sangat penat dan mengantuk.
dia tukar topik pasal semua.


&

yang penting,
dia telah belikan gua kek. masih panas. dari kedai.

takpe kek, petang kang gua bantai lu lawankan dengan nescafe panas.

syok ohhh...


Wednesday, November 5, 2008

otak kamu?


ini perlu,

lagu tema, dugaannya by hujan. kalau tak tahu, google kan saja.

+
+
+
+
+

keadaan sepi. maksudnya switch off aircond. dan kamu semua perlu tahu. keadaan persekitaran saya sekarang memang tengah sunyi.
ada masa untuk tidur. makan. tidur. dan saya pilih option yang lain.
saya googlekan pencarian otak lelaki vs otak perempuan.

sekarang ni,
terlampau banyak 'benda' dalam kepala. tapi boleh jadi sampah kalau tak digunakan elok-elok. pasal hal hati, ketepikan dahulu.


"Melalui pelbagai artikel dan kajian yang telah saya dalami, terdapat tiga pekara besar yang membezakan antara lelaki dan perempuan.
Pertamanya adalah struktur fizikal atau biologinya,
kedua; organ pembiakannya.
Dan ketiga adalah cara berfikir atau cara ia menggunakan otak untuk berfikir dan bertindak balas.

Memang banyak pekara yang perlu disentuh tentang perbezaaan antara lelaki dan perempuan berdasarkan struktur otak kedua jantina ini. Jika para lelaki lebih kepada system analisisnya (lebih pada otak kiri), tetapi yang nyata, perempuan berat bertindak balas berdasarkan emosinya (lebih pada otak kanan dan lebih seimbang penggunaan kedua-dua belah otak). Ini kerana kadar keluasan sistem limbik (satu struktur di dalam otak) yang lebih pada perempuan berbanding lelaki. Sistem limbik ini juga adalah tempat di mana pengaturan emosi manusia berlaku.

Kerana itu , perempuan perlu didepani dan lebih sensitif pada emosi mereka. Maka tidak hairan perempuan mudah menangis, gembira, takut, cemas, ceria dan sebagainya sebahagian dari refleksi dari dalam diri mereka kerana tindakbalas neurotransmit yang berlaku di dalam otak mereka. Malah kemurungan juga lebih banyak berlaku pada perempuan kesan dari kecenderungan dan cara otak mereka bekerja yang lebih kepada emosi. Kerana itu juga para wanita menjadi ibu iaitu menjaga dan membesarkan anak-anak berbanding lelaki. Kesan dari pengaruh emosi yang kuat bagi perempuan."

(petikan dalam blog daripada en. amar mahmood).


kita ambil contoh di atas, fikir logik. ikut deria. itu penting.

1. lelaki sangat percayakan fakta. perempuan pula sangat pentingkan gosip.
2. lelaki fikirkan sesuatu perkara terus ke Z. perempuan pula mahu mulakan dengan A dan blablabla...

dua perbezaan yang saling berkaitan. tapi wujud networking. simbiosis. itu perlu.


(gambar ehsan)

kamu rasa, gambar lelaki di atas ni manis tak? dan saya rasa dia sangat sweet~

well... my dear frenz,
dia bukannya burhan. itu kamu perlu tahu. dan dia memang bukannya burhan saya.

Tuesday, November 4, 2008

tarik nafas panjang-panjang


***
sambil membuang masa memikirkan ayat-ayat rasmi untuk tujuan kerja adalah sangat memenatkan. lebih baik saya ambil masa untuk fikirkan sedikit kegembiraan. dan itulah personaliti saya.

kamu cemburu tak dengan saya?


***


petang ini saya mahu cerita pasal kartun. ya cartoon.

seperti puan jane, saya juga adalah peminat cerita siri yang berunsurkan kartun. kamu perlu tahu, saya merupakan peminat encik spongebob squarepants. spongebob mempunyai personaliti yang sangat baik. dan saya juga bukan peminat encik squidward yang tersangat sombong itu yer puan. saya tersangat suka sangat-sangat apabila encik spongebob itu di alihsuarakan kepada bahasa melayu. ia nampak lebih tipikal dan kelakar. ditambah pula dengan suara encik patrick yang sangat besar itu.

saya dapat merasakan suara saya dan encik spongebob mempunyai persamaan. tersangat nyaring dan tidak merdu. itu suara saya. ya, memang tidak enak di dengar. puan arfa, saya tahu kamu sedang menyanyikan lagu wonderpets sekarang ni, kan?

sejak kecil, saya merupakan peminat cerita-cerita kartun. di ulang sekali lagi. siri kartun. bukan AF ya kawan-kawan. dulu, ada satu kartun woodpecker. dan ada pokok ini.


(gambar sekadar hiasan)

di sebabkan saya sangat percayakan cerita kartun tersebut, saya telah meletak kepala paip pada batang pokok kaktus di atas. kamu percayalah, tiada air pun yang keluar dari kepala paip tersebut.

& owh... saya tahu, saya tersangat bodoh ketika itu. dan kebodohan saya kadang-kadang memang menyerang apabila saya menonton cerita kartun. dan saya mahu anggap ia patut di realitikan. nampak lebih berkesan. sehingga kini.
+
+
+
+
+

(saya mahu sambung buat kerja. ia lebih rare!)

raya dah lepas la bai...


kadang-kadang gua tak boleh pikir dengan rasional. maksudnya sekarang ni gua tengah sedih. tapi, takde la sangat. gua masih boleh handle diri lagi. cuma rasa je tak best.

&

kalau gua rasa tak best, gua mesti tengok gambo family gua. gambar raya tahun ni.
ada rasa best.




p/s : adik beradik gua memang ramai. ni baru satu emak satu abah. belum banyak ibu, banyak ayah lagi ni.

p/p/s : kalau nak menipu tu pun kadang-kadang kenalah hagak-hagak jugak. boring gak kalau asyik kena tipu manjang. rasa macam ada peluru hidup dalam kepala. tahu?

p/p/p/s : gua paling benci lelaki yang kuat menangis untuk perkara yang tidak perlu. contohnya, norman hakim. suxx!!!

p/p/p/p/s : untuk perempuan sahaja.

Monday, November 3, 2008

bukit merah lake town resort (suara ala-ala seprano)


rentetan daripada peristiwa ber'holiday' di bukit merah lake town resort minggu lepas bersempena Deepavali.


jumaat


pukul 6 sehingga dekat pukul 7 p.m : menapau apa yang patut dan bergaduh dengan seorang pemandu lori di sentul boulevard yang tidak mahu mengalihkan lorinya yang panjang sehinggakan adik gua terpaksa menelefon encit polis. cool, kan?


meng'candid flat number si penjenayah mungux


pukul 7 sehingga pukul 10.40 p.m : dari tol jalan duta merembat si mascara dengan penuh kemarahan menuju ke bukit merah dan akhirnya sampai dengan kelaparan yang amat.


pukul 2 lebih : tidur. takkan lagi mahu cerita mimpi ke?


sabtu

7.30 a.m : bangun dengan penatnya dengan pakaian semalam untuk makan. cuma basuh muka dan gosok gigi.


eh. ni adik gua yang nombor 4 dan 7.
pemandangan bukit merah, tak sehebat mana.


si wawa ini yang meng'candid gambar di bawah.
hebat, bukan?



muke sememeh gua adik beradik

pukul 10 a.m : mandi manda di water park yang tak best!
ok, gambo buruk. terpaksa di rahsiakan untuk tontotan umum.

yang lain, aktiviti bebas. gua buat apa-apa yang patut je pun. tak lebih dari itu.


ahad

pagi : tidur, bangun, makan. macam biasa.

balik ke bilik, gua duduk lepak-lepak tengok beruk-beruk dekat depan pintu hotel gua. at least, ada sumting yang menarik perhatian gua. kasik beruk-beruk tu makan kerepek.


makcik gua kata, beruk-beruk tu boleh jadi daya penarik tempat tu.

tengahari samapi esoknya : jalan-jalan ipoh melawat saudara mara. dan melepak di tanjung malim sehingga selasa pagi.

p/s : ada gambar gua dengan motor zaman dulu masih belum di upload lagi.
p/p/s : tak payah la pergi bukit merah lake town resort. indah khabar dari rupa je pun.