Monday, December 31, 2007

buku lame yang masih pending


hari esok siapa yang tau..

esok, masuk la tahun baru. 2008. bertambah 1 tahun lagi. alhamdulillah, syukur dpt menikmati hidup di dunia ni. sudah masuk suku abad umurku. walaupun terasa pelbagai halangan, rintangan yang di alami. benar, aku sendiri tak penah bersyukur dengan ketentuan ilahi.

*****

setelah menghantar adik no. 4 ke stesen bas utk penyertaan PLKN, singgah sarap di kedai pakcik jawa (ala2 melaka). aku memang teringin nak makan mee jawa & mee bandung. tapi aku pilih mee jawa. ni semue sebab pakcik aku tak hantar mee nye ke umah parent aku. janji kosong. benci..


ni mee bandung wawa-rembat sikit dienye

perjalanan ke kota tinggi yang di konvoikan hanya 2 biji kreta tidak sampai ke matlamatnye. exit kulai tak smpi sekilometer, kreta abah buat hal, gear tak bleh masuk. kesiankan adik2 aku yg kecik 2 orang tu. kepanasan di tepi jalan dengan rengekan2.


orang kate ketulah aku pakai baju pengantin yang tgh sanding

mujur ade yg sudi membantu, mak dan aku mencarik tempat penginapan di tempat yang berdekatan. sungguh, aku betul2 tak larat lagi. terasa panas - salah satu sebabnye, aku pakai baju kain songket aritu ( tu pun pinjam dari kawanku yg sedang bersanding, mungkin). aku cepat2 booked hotel utk mengelakkan mata2 yang memandang. segan rasenye petang2 begitu. macam pengantin yang lari dari majlis perkahwinan pun ye.

kan?

hari yang pelbagai (korang tak yah tau la). sebabnye menjadi sebahagian rahsie kerajaan.

hahahah..

*****

sepupu aku yang baru tiba dr KL, dan sudah singgah di umah mertuanye di melaka telah mengambil kami adik beradik, asalnya, aku yang patut tinggal menemankan abah di sana. tetapi setelah mengambil kire faktor2 yang lain, kiteorg tukar plan B. aku kna handle rumah. mak abah tinggal sane. percutian yang tak di duga bagi orang tua ku. tiada keseronokan mungkin.

aku pun blom ketemu lagi orang tua ku sejak pulang dari pekan kulai.

dengan bertemankan kanak2 kecik di rumah, aku umpama ayah dan ibu yang tak terurus. SUSAHnye nak uruskan semue dalam satu masa! walaupun kelengkapan, makanan, pakaian dah aku siapkan, tapi seriusnye mentalitinye aku belom betul2 bersedia untuk ke arah itu lagi. aku hanya mampu jadik kakak pade mereka adik2.

*****

tutup buku lame, bukak criter baru.

ade ke?

entah, aku takde azam tahun ni. follow arus jek. mane patut nye aku di ditentukan takdir.

Friday, December 28, 2007

peralihan tahun baru - ye ke?

minggu ke-52, bermaksud menunggu hari akhir tahun bagi 2007.

*****

minggu yang sarat dengan tuntutan2 kerja, family matters, my best frenz sudah tunang dan yang akan nikah sekjap lagi dan betapa carelessnye aku kini.

*****

semuenya berlaku pade petang semalam, hati terasa berat dan semacam.

wajar kah nak menulis dalam blog ku ini??!!

*****


tak payah la.. biar aku simpan seorang ape yang aku rasekan kini.


*****

bagi rakan2 taulan yang lain, aku nak mengucapkan selamat menyambut tahun baru. semoga impian, harapan dan azam kalian menjadi kenyataan..

Wednesday, December 26, 2007

gathering ntmtts ke sekian kalinye..

selepas selang tak brape lame sejak dr majlis berbuka pose, kami ntmtts berkumpul kembali di KL utk acara rasmi SM yang berkawen kali ke-2 nye di menara OCM.

siang tu aku kerja, tapi ala2 stail naik cuti la. tunggukan jam sampai petang. 5.30 aku chow. awal setengah jam beb, ni kawan nye pasal la. pkul 7 kena siap sbb sure kl nye jalan mcm harem..

*****


haha. sampai gak aku kat tmpt tu. aku gase maca
m kat negara arab pun ye. ntah kacuk2 mane ntah dieorg ni. kire2 kiteorg2 yang kawan2 jek yang berdarah bangsa melayu campo. gelap jek kulit. hehek. tu aku sorang la. member2 aku yg lain cerah2, nak2 yg girls. aku sebab budak projek kot. memang kena tahan dek pancaran matahari, kena plak tak pakai ape2 produk utk sunburn. leceh!!

pergh.. masuk dewan, kiteorg laki pompuan kena pecah tempat duduk. hawau btul. sebab baru aku ngan uyut jek tibe. tempat duduk kiteorg pun di penuhi oleh makcik2 berbangsa arab. nak salam2 pun aku gigil2. pelagi, aku calo dok belakang skali la. nasib baik, girls2 lain tibe. hati jadik senang skit. sebab yang tu jek aku knal.

huh! pkul 9, SM kuor dr bilik pesalinan ngan bini sahnye. mcm arab beb! tapi ni pattern arab kecik2. tp nak dikire first time la aku menghadiri majlis kawen org keturunan arab. sangat jakun!! sampai stage, kiteorg kna bangun, ingat nak nyanyi lagu negara ku. gupenye lagu arab. prasan tak prasan la aku dengo. sebab bese le kalo girls dah bercampo, byk jek topik, dr pemandangan tak sebrape indah sampai la ke baju2 kiteorg. jane, aku pakai baju adik aku la.

say cheese!

lpas SM sanding jap, ntah MC tu bebelkan ape, aku tak tau. lpas tu kna jemput makan, ha, kambing! panas skjap malam tu. tibe2, MC announce pengantin lelaki, SM la tu ngan atuknye, joget! berdiri jap kiteorg. tak pnah aku tengok pengantin joget. ala2 zapin arab kot. masuk plak org2 lain naik stage skali. cewah, laju jek bile suruh joget. masuk lagu arab nurul' ain. ha, sbb lagu tu cam name aku skit, aku hafal tang name je la. arab aku hancus, tapi jalut still terror lg katenye. nak caye, terlupa plak nak tanye.


sm with atuknye

tibe2 aku kena usik ngan minah arab mane ntah, die invite kalo nak join kaum pompuan berjoget. pergh, bilik asing2 rupenye. kire menjaga kesopanan kaum hawa. aku teringin nak tgk gak, tp harem sorg pun tak mo gi. so, aku kna sok diam2 la. tunggukan nak naik stage bergambar ngan pengantin.

kojat dah amik turn dulu

sempat aku memberi jawapan yg die nak seblom kawen. terpinga2 orang umah die. yang tau tu, bantai gelak je. cameraman pun bersepah kat situ, mcm artis plak rasenye time tu. haha. yeke?


time mau pulang..


*****

lepas majlis, kiteorg cabut la, plan nak gi melalak. yg girls tukor baju dah. sampai sane, siot jek, harge charge triple. tak jadik, so, kiteorg maplay kat pelita klcc je la. tuko2 criter2 mengarut.

main topic malam tu, bile nak kawen?!!

umar la ni. mulut kna cabai baru tau.

umar senyum gatal jek malam tu. shazi - tgh tunggu ari jek lagi, amin - aku tak tau die tunggu sape, biak - suruh umar carikan student2, umar - tunggu ilya kot, ke?, wiwin - ko student lagi, tak bleh kawen!, samel - care cakap berhemah skit, alas tu tebal. aku faham mel, c'an - tgh kumpul duit kot, pais - bese le bab2 ni die diam, katenye lom cukup duit lagi, jane - tunggu jojo balik dr ukraine, jalut - sengih manjang, poji basar beserta sepupunye yang aku anggap mcm pompuan yg cute - aku tgk jek dari jauh, segan dek kealimannye, ilya - ni sure tggu si umar, uyut - tggu laki tua kaya minang, sue & apox beserta aku - melilau mencarik pemandangan indah, tgk waiter jek dari tibe. buhsan!


candid..

kalo makan malam tu, sure aku dpt banyak laki - sebab dok berubah2 jek kejap2. sue, c'an ngan jane dah jadik raksasa. sup urat 2 ngan sup daging 1! nasib baik takde torpedo. uish, kembang tekak aku jap malam tu.

lepak2 ngarut2 sampai pkul 2.50. umar suruh cukupkan sampai pkul 3. ingat masuk kelas ape?

*****

kiteorg calo lpas tu, sbb ramai konon2 nak kije soknye. tp, bijik mate aku pun dah berat time tu pun. member2 nye pasal. sampai umah, tido tak ingat.

Monday, December 24, 2007

tagged - nick name

en. wiwin telah mengtagged aku sejak dieorg pulang dari umahku. mungkin dari postnye yang lepas2, die bercerita tentang nama jolokan mase sekolah menengah. haiya wiwin.. lu bagi wa cepat temper maa..

*****

aku nak korang tau, name nafer aku yang cipta sendiri. gabungan name aku ngan parent aku. Nur Ain Fadzal e Rozita. e takde maksud ape2 pun. sebab pertama, ain punya la ramai dlm smkas tu. salah satu cara aku nak elakkan kekeliruan, aku letak name NAFER. tp, bese2 yang puteri, panggil aku ain fadzal jek. bdk2 puteri still mempunyai kesopanan tahap tinggi.


aku letak name nafer jek, dah putera2 smkas ni panggil aku ngan name tu. kalo jerit2 name ain, sure aku buat dek jek. kan confirm dpt gelaran perasan!! dajal btul budak2 ni. tak puas hati ngan aku cakap je la.


*****

lagi satu nick aku yang melekat kat bdk NTMT, kelembai.


aku tau criter asal usul kelembai ni, seorang gergasi yang menyumpah yang lain hingga kekal menjadik batu. kesian kan? aku tau dulu, aku buat mcm tu..

kelembai.. gile buruk name tu. tp, aku tau, mu
ngkin ramai tak puas hati ngan aku kot. serius, aku gangster time skolah dulu, tak macam puteri2 lain. cume aku lom bertumbuk jek ngan dieorang. kalo tak mau kena halau dari smkas dah kot.


*****


bagi permintaan aku, aku tanya salah sorang member aku ( identiti di rahsiekan) sape bagi nick tu. die kate usop musa. hawau you!!! dulu ngorat aku tak dapat, bagi nick tu kat aku plak. hampeh.. tau aku simpan surat2 tu, bagi tunjuk bukti. baru fair! rupenye dieorg tak tau, usop bagi aku surat.. pakkal la ko dah kawen ade anak usop, kalo tak tak selamat ko dah.. ish, jahat btul aku..


name tu memang melekat, nak2 lagi geng budak kenot2.. mulut suwei btul.. dek kebesaran aku dulu dari skang ni, memang jadik tumpuan kalo bergaduh. tak kira la ngan sape. kan?!!


*****

tapi, mase buat reunion kat PD dulu, geng kenot2 ni kire kamceng la plak ngan aku. sebut bai jek, aku sure nak sumpah jek. tau tak berani...

*****

tapi, takpe geng.. bagi yg slim2 shaddy dulu mcm wiwin, pais, jalut, beserta yang lain, tak larat aku nak sebut name masing2 sebab ramai dah saiz bapak2 orang pun. mungkin kalo korang lupe kat aku 20 tahun lagi, aku sebut bai jek, confirm korang ingat kat aku balik.. ;p



ntmt


ts

*****

masuk poli melaka, mase orientasi, sape ntah perasan aku mulut muncung gantung hanger! how come la.. sengal. seram sejuk gak langsung tak knal sape2 kat situ mule2.. tgk yang bagi nick tu, bdk klas aku gak. celanat btul!


masuk bdk klas lain ngan senior2 lagi la, sbb aku bwk motor cam pelesit, aku di panggil minah grunge sbb satu lagi bawak beg ngan pakai spec mcm bdk grunge. lagi2 satu, aku tak bercampo ngan bdk2 pompuan sgt. sbb manyak ayam2 cantik kat situ. aku tak bleh join! huhuh.. nak pakai ape pun asik kna komplen jek. suxx.. suke aku la nak pakai mcm mane pun. kan? buat pe nak co
mpare2 kan. itu hak masing2! kalo lawa pun bimbo, what the hell!!


aku sorg jek single skang ni.. huhuh!!

*****

tapi zaman ni la, aku tau banyak dunia luar..




cuti2 di rumah..

hah.. ngantuk betul.. kije sambil posting. ok le tu kan?

*****

rabu lpas, 2 jam gak aku tersangkut dlm hiway, segambut ke simpang empat. tapi nasib baik gak, kalo gerak malam, sure aku terlepas BBQ paling best untuk aku tahun ni. campur2 aku 2 couple, 2 single yang di raikan. makcik2 pakcik2 aku, wedding anniversary, adik akunye birthday, & aku plak, sbb confirm aku pass final exam aritu. tinggal dpt pointer jek lagi. dan lagi2 nenek ngan atuk aku ade kat umah aku.

budak2 yg praktikal ngan aku..

sampai sane, sure la aku yg kna buat semue, dr pasang kaki tmpt bakar tu samapi le ke acara bakar membakar. kalo nak kna training ngan aku, korang di alu2kan. siapkan bahan jek. kire malam tu malam raya haji la kan?! sambil bertakbir ala kadar (aku la tu), di sponsored plak mercun2 ngan tunder clap, ( bunga api tu), tapi nak dilawankan ngan bunga api a famosa sebelah, confirm kalah! show betul malam tu, sape sampai jek jalan umah aku sure kna letup! pergh.. nasib semue sporting. ade plak mercun papan 15 kaki nye siap gantungkan cam raya cina pun ye. sepupu2 aku nye kije le ni.. hawau betul. makan2 potong kek samapi pkul 12 lebih. nenek aku pun tahan bijik mata die. caya la..

video tak dpt disiarkan..

lpas makan2, 2 bijik gitar kapok plak main, herm penyanyi die campo2 la. aku ngan adik aku jek pompuan, lain2 tu spupu2 aku dok kat penanggah. heh! caya la aku nyanyi malam tu, pakai hentam jek. sedo2 pkul 4.15. patut la aku dah lain macam, msuk umah tgk yang muda2 lom tido2. bagus! sabung borak plak. kiteorg amik turn tido sebenonye. bangun jek warga2 tua, kami sambung.

*****

nak di ishtiharkan pagi raya haji tu, yang muda2 semue terbang! dah tghari baru bangun. bangun2, trus mnolong. ye la, dah mcm raya pose plak umah aku. yang tido2, yg datang2 lagi.

sampai malam, aku baru perasan, aku tak tukor baju smalam! tu pun , dieorg baru perasan aku pakai baju kaler same. gile mcm badut aku! lupe beb!

*****

jumaat, mcm bese la. jumpe sdare mara, ngumpat2 tu adat la. aktiviti tanpa rancangan.

malam plak, aku menempangkan kaki aku kat tempat futsal! first time main kat kampung. masuk kiteorg, baru de team pompuan. ha, bdk2 control cun, pelagi gelabah la.. junior2 aku pun. heh! lepak2 buat birthday party yg tak brape menjadi.

*****

sabtu malam, aktiviti bdk2 kampung aku. g lepak2 ngeteh dan kemudian di heret ke kije kawen spupu aku. makan sup! tp, aku dok terbayang jane ngan sue makan sup aritu, kurang selera aku time tu. lgpun, memang kenyang.

jumpe kawan2 tak kire laki pompuan, sure la bukak topik macam2. kan? dari topik anak kna inject sampai la nak kawen, pihak lelaki plak buat hal. boring betul criter mcm tu, kan?!!

*****

ahad petang, abah aku cakap, malam ni ade dinner! lpas trim rambut beramai2 ngan adik2, aku sarung jek ala kadar. makan pun tak best. restoren kenangan semalam la sangat.

member aku plak call, kreta rosak! bawak balik umah la. dah tengah malam. tu la, lain kali redah jek umah aku. bapak siap carik mekanik malam2 tu gak.

kengkawan aku ni, nasib baik takde peti ais dlm kreta. kalo tak mau dieorg jeruk lauk2 kenduri dlm kereta tu.

dah time tido, aku kemaskan la pape yg patut. kesian gak kat bdk2 ni. lain kali dajalkan aku lagi.. pe dieorg bongkarkan pun aku tak tau.. lantak la..

*****

aku sudah pulang ke KL..

p/s : aku lom upload gambo2 ku lagi..

Wednesday, December 19, 2007

how come la..

malam tadi, setelah mengemaskan setengah dari barang2 aku, nota2, barang2 yang tak di pakai lagi masuk ke dalam kereta. penuh gak la kreta kecik ku itu.

*****

dengan hanya bertudung krim dan mengenakan t-shirt hitam dan sluar jeans pagi ni. aku takde semangat nak masuk opis.

cuak - mungkin!

tayar kreta pun dah kuor benang, aduhai.. pagi2 dah buat hal plak. aku gagahkan jugak pegi ke opis. bior la patang ni cuaca cerah. dah hujan kang, aku nyanyi je la lagu HUJAN dalam kreta sesorang.

*****

pade kengkawan yang balik petang/malam ni tibe2 nampak aku tahan kreta tepi highway tu, berhenti la yea.. tolong aku..

aku nak balik raya!!

Tuesday, December 18, 2007

tekan pedal sampai abis!

drifting - setakat ni, jenis sukan ni aku hanya dapat menonton secara live. belum pun dapat menceburi sukan ni.

salah satu sebabnya, financial!
maintenance, kereta, aksesori. - aje gile..

aku start minat sukan drift - start dr filem initial D, bawak pulak ke siri, bercampo plak ngan mamat2 petronas refinery - time aku kije ngan kontraktor. kalo lepak ngan dieorg pun, mesti gi lepak tengok drift punya. lepas tu, ade sorang minah ni memang dasat, aku respek abis kat die. die main kat litar - pakai PUTRA! yang bagi moral support pun, ayah die. kalo la abah aku sehebat ayah nye. kan best? ni baru tekan, dah diam..

sejak tu, tak kira ade event pasal benda2 cam gini, aku dok menyibukkan diri bersama2 geng2 yang lain. dieorg pun memang akan cari aku pun walaupun dikalangan dieorg aku sorang jek bunga! aku bese jadik lalang, bunga gak kan?

kalo ngan member2 kampung pun, aku yang heret dieorg skali. well, aku la yang mengajar dieorg. sampaikan nak g bengkel ke, tukar enjin ke ape ke, ngan aku2 gak kna heret lpas tu. lpas mengajar, aku plak dah kena di ajar. how come la.. takpe la, basic! - sampaikan brader2 bengkel tu, rindu kalo geng2 aku tak bwk aku. hah! nak bela kreta pun dpt diskaun! best kan?

*****

x sabar nye nak tggu hujung bulan ni..

makian di kala pagi yang gelap..

aku takde cerita yang dapat buat orang ketawa terbahak2.

serius, aku bukan pelawak! kadang2 aku jadik sangat serius dengan orang yang aku tak kenal/buat2 tak kenal.

aku ramai kawan2.. mungkin aku jugak banyak musuh. aku tak tau..

teman melepak, teman meronggeng (bahase org melaka je), teman nak amik fakta, teman bergosip, teman tempat meluahkan perasaan (sorry dude! aku slalu buat penin kepala ko..).

alkisahnya..

pkul 5 pagi tadi, aku dpt call. tapi aku tak mo angkat! - tak payah detail la. buat sakit jiwa je kalo nak criter, budak kecik yang tak paham2 lagi. hah! aku kakak la. aku tak sudi!

nak di jadikan cerita, byk kali tipon aku berdering2, aku off jek. buat bising bilik aku pagi2 buta.

bangun pagi tadi, aku on kan balik hp aku, pergh.. dapat mesej kena maki plak pagi2 buta! no. hp die lebih kurang ngan bdk kecik tu. mane aku tau, aku tak save no ko la. byk sgt no ko ni..

bangun pagi, lagi skali, die call. ape lagi, kena bebel la aku. member datang dari kampung plak tu. takpe geng, raya ni aku balik, kita lepak same2. yang ko kaco time2 pagi2 tu apsal, bukannye aku nak bangun sahur!

*****

aku tak sabar nak balik kampung, rabu malam ni. sok la gamaknye. sdare mara belah mak ngan abah aku kumpul kat umah aku! pergh, port baik punya.. BBQ rasmi penanggah sebelah umah aku. ni gara2 adik aku nak kawen la. siap de bilik air. tapi, aku dah chop nak bersanding kat penanggah tu, walaupun kipas tu ngan aku jaraknye tak samapai sekaki. aku suruh abah aku cabut kipas tu nanti! hahhahak. lagi teruk aku kena marah. aku buat dek jek..

*****

last week member charlie's angel aku dah tunang. so, tinggal aku sebatang kara. sorang dah de anak, sorang dah ade orang chop. tinggal aku kini. geng! weekend ni moh kite lepak, bawak jek baby skali. takde hal la..

*****

tak sabar jek nak balk kampung.. segala2 nye ade di sana. nak tau, cuba la.. ;p

Monday, December 17, 2007

kanser?

wanita dan kanser?

damn! topik paling menakutkan bile aku semakin dewasa.

3r semlm mengupas topik ni. perempuan berumur seawal 14 tahun pun boleh terdedah kepada kanser no 1 di malaysia. kanser payudara!

memang malu nak bile nak bercerita topik ni. tapi serius, we need to know it. tak kira lelaki ke perempuan.

tanpa di sedari kaum lelaki, bahaya kanser ni juga terdedah kepada mereka.

sehingga semalam, aku tak penah nak amik tau pasal kanser ni, sbb mula2 statistik mengatakan wanita berumur lingkungan 40++ je terdedah kepada bahaya ni.

so, dari skang bagi semua yang tak pnah mengendahkan penyakit tersebut, sila amik perhatian. tak kira sihat macam mane pun seseorang tu, mereka masih terdedah kepada bahaya ni.

jadikan pemeriksaan ni rutin bulanan, bagi perempuan seminggu selepas pe'od boleh check dengan kadar segera. bagi lelaki, sila ke pakar sakit tuan yang lain.

untuk pertanyaan lebih lanjut sila lawati www.3r.com.my.

indah lelapku..

tubuhku dah mula menggeletar.. sakit sane sakit sini, cepat mengantuk, penat. degup jantung mula pantas.

*****

sabtu ari tu, aku tak g mane, kemas2 umah, basuh, cuci ape yang wajib kat umah tu, masak2 ape yg patut, tgk tv layankan senak perut, sampai petang. malam takde mood nak tengok tv, anugerah skrin - hampeh tak best, lpas tu aku layankan OIAM season 2 yang tak brape sedap. harap rambut masing2 jek cantik. huh! suare apesal la gitu, aku pun bleh nyanyi pe kalo setakat mcm gitu.

*****

seawal 6 pagi ahad, aku dan roomate aku bangun siapkan diri. ke satu destinasi yang selama ni aku tak penah layankan selama setahun sebulan aku kat kotaraya ni. ke TITIWANGSA. lampu jalanraya pun belum terpadam. teruja.. tidak jugak!

aku hanya menyusuri jalanraya yang belum jammed. " kan best kalo ari2 mcm ni.." terdetik dalam hatiku, tanpa disedari lala terdengar. die hanya mampu tersenyum. hehehe.. aku la;o ckp dlm hati ke boleh berbunyike? ajaib btul..

*****

sambil menikmati 'pemandangan indah' dulu seblum merekreasikan diri, cuci mata beb! bagi mood pagi2 ni. tapi, takde yg best pun! hanya warga emas yang bersimpang siur keliling kami. how come la. kan best kalo 'pemandangan indah' tu sebaik waktu aku bersama arfa di mid valley.

*****

jalan2 kaki, panaskan badan borak2 tengok orang2 yg dah mula merembeskan kelenjar peluh masing2. heh, aku malu nak start, pakcik2 tengok aku pelik je. tgk dr tadi lom berlari2 anak. jalan dan jalan lagi.

masuk denai tasik, kami dah start jogging, heh, serius klako! lame tak buat gini. jap2 berenti, tak konsisten langsung kami. tengok org dah basuh kuyup, belum nak buat aku excited. baju aku masih kering lagi.

lari dan lari. sampai tempat utk rekreasi, aku mengambil tali skipping, sambil diperatikan oleh couple2 kat situ, makcik2 buat senaman mcm yoga, aku buat sengal jek. aku start skipping. tapi berenti kejap, sbb lupa warm up.

lupa 'pemandangan indah' seketika. aku mula memanaskan badan, skipping, jogging.
amek larian pusingan sambil ditemani 'pemandangan tak berapa indah'. layan jugak, tgk dah berpeluh. panas+haus! x bwk air rupenye kami!

abis satu pusingan di tasik tu, aku berenti tgk org mula2 menari2 caca. aku menyibukkan diri kat situ. langkah berterabur. aku port jauh skit, janji ade lagu. aku buat skill yg org lain tak buat. org tgk pun, aku takde hal. LANTAK la..

penat, kami balik.

*****

siapkan diri, aku tido jap..

Thursday, December 13, 2007

kemerapuan paling agung

alhamdulillah..

abis gak aku nye study. 2 tahun maa. aku jek tau seksa nye blajo cam ni.

jauh satu hal, kije satu hal, - sebenarnya byk hal la.. malas nak hurai2 kan. tapi ok la, dah lepas pun satu masalah aku.

*****

balik dr PD aku balik umah aku. pasal bengal kat kpale nye pasal takde mood nak masuk opis. pebende depan mata aku pun tak perasan. ade road block ke ape ke. redah jek. tido lagi baik. kurang sikit problem aku. ni semua pasal paper td. soalan tak agak2. rase mcm kna kelar jek dlm dewan tadi. lompang sane sini. tp, aku masuk gak opis lpas lunch. kije banyak!

*****

seminggu ni susah btul aku nak tido. walaupun pkul 9 lebih dah sibuk2 baring kat tilam, pejam2 mata tak gak nak lelap. salah aku gak kot. gi baghah nescafe ginseng buat pe. carik pasal! mata oh mata..

*****

eksiden. mlm td, van rempuh fuel tank! pergh, nasib tak meletup, kalo tak ngan aku2 skali meletup! nauzubillah. mintak di jauhkan. brader2 bomba ngan polis blom sampai lagi mase tu. bayang kan la camne.

sampai umah PD sane, aku prasan bdk ni mcm pakai eye shadow purple black. pergh, cam avril! cantik, tapi apsal sebelah jek? rupenye2 eksiden. how come? tp tu la, nasib baik lom ajal die. terdengkit2 la minah tu. sian btul.

*****

nak gi ke tak hasanah kawen ek? takde hala tuju ni..

Wednesday, December 12, 2007

subject & ain

mathematic & aku = + - x / - argh, masuk plak huruf - aku tak gumbira

sejarah & aku = use ur brain la - only 256mb ram

english & aku = pity ain - poor + sour + s***!!

melayu & aku = u ni melayu ka bangsa lain - berterabuq

geografi & aku = bangsar kat selangor kan? best la cuti!

science & aku = fakta @ auta?

biology & aku = sistem endokrin belah mane ek. lupa la..

technical subject & aku = ceh, susah btul nak imagine!

pend. islam & aku = skit2 jek.. huh..

acad & aku = aiya! wa bleh edit maa..

ingatan untukku!


bukan tuhan jadikan setiap yang di ciptakan ni bersebab. kan?

kenapa kita selalu mengeluh, walhal DIA menentukan semua dengan cukup sifat kelebihan & kekurangan. menentukan cara masing2 untuk bahagia, untuk bersedih, untuk merasa nikmat dunia.

tapi kita tak pernah puas.
kita tidak pandai bersyukur.

tamak kah kita?

masih ada tempat utk berteduh.
masih ada mata pencarian untuk menutup lubang yg ada.
masih ada makanan.
masih ada kekuatan untuk menempuh hidup.

tak cukup ke lagi..



Tuesday, December 11, 2007

injection

ari ni, di petang renyai2 sekalian alam.

sambil2 membuat kije mengedit title block bagi 19 sites utk submission ke celcom, tm dan touch matrix and mengscalekan logo kepada saiz yang sepatutnya.

aku teringat perbualan aku dan big boss aku pasal suntikan botox & kolagen last week. ni bukan bussiness matter la. hal selain peribadi dan kerja. omong kosong.

big boss : ain, u tau pasal blacksheep injection?
aku : don't know.. ape tu?
big boss : something like hormon injection. botox
aku : tau la. tp kat malaysia, kite gune duck kan?
big boss : duck, i tak tau. ayam, babi, sheep, cow, i know.
aku : bos, i tgk nona la. kat malaysia kita pakai duck punya hormon.
big boss : artis hong kong kalau u tgk semua kulit cantik2. tapi inject. 50k at australia. 15k at singapore.
aku : malaysia pun ade bos, tapi kalau thailand, i x tau la. bese die buat plastic surgery kat sana. tukar sana, tukar sini. ( sambil aku memberi isyarat secara tak tersengaja).
big bos : (sambil tahan gelak). u tau la.
aku : sikit2 boleh la. (dengan selamba). bos dieorg inject babi punya hormon jugak ke?
big boss : babi punya hormon utk bagi kulit cantik, bagi merah2 putih. tapi blacksheep scar dekat tangan pun boleh hilang. i pun nak inject la, kasik kulit muka licin.
aku : betul bos, dekat muka ( walaupun kulit muka aku tak licin, takde kije nak buat benda2 lagha ni)
big boss : mahal la. tapi nanti i nak buat juga la.
aku : senyum + sengih ( aku gase susah nak tafsir dah mase tu)

abis, bab2 kecantikan ni ntah camne termasuk bab artis. ( aku tak mo criter le). sebab setengah2 org jek tau pasal ni. hehe.

harian metro tadi kata muka artis kita bengkak dek penangan suntikan yg menyebabkan pipi nya sembab.

moral drpd story tersebut,


nak buat ape2 benda pun, pikir la yg terbaik. jalan singkat tak memberi kepuasan pun pade kite semua.

kawen?

kawen! kawen! kawen!

musim orang kawen, tak kire banjir, musim hujan, sama tarikh ngan kawan2 lain, yang nak kawen, tetap kena kawen.

start masuk budak2 cuti skolah, kenkawan aku yang baru kawen & nak kawen. kan main gamai lagi. jap aku listkan:-
  1. zaidi - bsk sksr, tp serius aku lupe die camne orangnye
  2. azimah - si chubby yg bagi mesej last minute suruh gi majlis die
  3. miah a.k.a salmiah - berkirim kad kat aku, aku ajak bdk2 ni tp ade yg kata, banjir la..
  4. hasanah - die jemput pakai msg kat friendster. yg ni lom kawen lagi, tapi aku ajak gak bdk2 ex classmate dulu teman, tp sorg pun tak mo pegi. sbb tak kna jemput.
  5. suri - classmate aku skang pun nak kawen gak - yg ni kalo tak sempat, aku balik dari kl straight gi melaka trus umah die
  6. anak kepada anak buah aku - die dok kota tinggi, tp aku x tau nak gi ke tak sbb setarikh ngan si suri - bak kata mak aku, sape nak drive lagi kalo bukan ko..
satu petikan yang aku rembat ucapan dari kije kawen si aleya a.k.a bdk hot.fm :

"Awak adalah segala-galanya bagi saya dan saya akan selalu berada di sisi awak
sampai bila-bila, sama ada awak suka atau tidak."

aku suke survey kenkawan aku lpas dieorg meredah alam perkawenan.

  • tak takut ke?
  • best tak?
  • seronok tak?
  • mesti susah tak?
  • dah de lom?
masing2 bagi aku jawapan yang sedang2 elok la. yang negatif tu kurang. banyak positif. korang paham2 la maksud dieorg2 ni.

next year, adik aku (anem) plak kawen. rase jeles tu tak wujud. cuma takut jek.
  • takut x laku
  • takut malam - hekhekhek
  • takut parent aku malu sbb org bz tanya aku bila lagi?
kalo lepak2 ngan parent ngan sdara mara aku suke tanye benda2 ngarut2 ni,

- tengok mak aku cam suruh mencarik gak - ye la, sepupu sepapat aku semue dah kawen, tapi kalo lmbt sikit pun takpe, kalo tak sape nak jaga family ni kalo bukan ko.
- bapak aku plak kate - muda lagi, kalo bleh blajar, blajar lagi. ko nak kawen sbb tgk orang lain kawen, buat ape?
- angah zaidi - long, ko bile nak kawen, angah pun nak kawen ni ( die ni kurang 3 tahun jek dr mak aku, dulu aku pun die mandikan)
- a'am - kak ain, bile nak kawen? aku ckp entah, takde sape nak! - hakhakhak
- syikin - adik no.3 aku, long! aku gase aku cam ko la. kawen lambat, anem dah gatal nak kawen.
- busu dilah - eyin, bila nak kawen ni? nak tengok eyin kawen.

tapi..

aku harap,
aku gase,
aku tak bersedia

utk hidup berkongsi.

tagged

was tagged by Sue. so here it is :D

1) Name one person who made you laugh last night.
Ro'a - sbb seblom nak study kenyangkan perut dulu

2) What were you doing at 0800?
atas tilam aku - seronok sangat

3)
What were you doing 30 minutes ago?
turn on my pc - check email, on9 ym

4)
What happened to you in 2006?
start part time class - tinggal 1 paper lg nak abis.. yay!!

5)
What was the last thing you said out loud?
bodoh!!!!

6)
How many beverages did you have today?
1 glass nescafe ginseng + 1 glass plain water

7)
What color is your hairbrush?
dark yellow

8)
What was the last thing you paid for?
minyak kreta - shell segambut

9)
Where were you last night?
dalam bilik member tumpang tgk tv - CSI & Dunia Baru lpas tu dalam bilik sendiri, tido..

10)
What color is your front door?
dark brown + maroon

11)
Where do you keep your change?
dlm kereta, dlm uncang hitam ajaib aku

12)
What's the weather like today?
mendung

13)
What's the best ice-cream flavor?
chocolatechip with chocolate topper

14)
What excites you?
kereta & t-shirt superman bling2

15)
Do you want to cut your hair?
yes, tapi nak trim sikit je

16)
Are you over the age of 25?
belum lagi - tunggu hujung bulan mac, i'm 25 years old. huh!

17)
Do you talk a lot?
yup! and loud.. hehehehhe..

18)
Do you watch the O.C?
noob.. i'm hobosexsual.. hahahhah..

19)
Do you know anyone named Steven?
yup! my supplier - autocad software

20)
Do you make up your own words?
sohai!

21)
Are you a jealous person?
not yet! hahhahah.. teringin nak jadik jealous person gak.

22)
Name a friend whose name starts with the letter 'A'.
Ahmad Adobe Ala Fonte - not a real name

23)
Name a friend whose name starts with the letter 'K'.
Khatijah tapi belum penah jumpa lagi. kira ke?

24)
Who's the first person on you received call list?
my client - en. bahrain - TM rep.

25)
What does the last text message you received say?
aku tunggu kat bawah from my sister - anem

26)
Do you chew on your straw?
tak perasan! ada ke?

27)
Do you have curly hair?
not yet. teringin tapi mesti kelakar muka aku nanti. hehehhe..

28)
Where's the next place you're going to?
maybe to consultant office or balik rumah kecikku.

29)
Who's the rudest person in your life?
ana - i forgot her real name. hahahah!

30)
What was the last thing you ate?
sausage bun with cheese + cili sos + blackpaper

31)
Will you get married in the future?
maybe. tunggu orang pinang la..

32)
What's the best movie you've seen in the past 2 weeks?
hitman & enchanted

33)
Is there anyone you like right now?
don't know..

34)
When was the last time you did the dishes?
last night!

35)
Are you currently depressed?
huh?

36)
Did you cry today?
not now

37)
Why did you answer and post this?
coz my frenz tagged me..

38)
Tag 5 people who would do this survey.
don't know. ada lagi ke yg belum di tag?

c'an! huhuh.. kan ko cuti selangor ari ni..

Monday, December 10, 2007

air mata

aku xde mood nak mengerjakan paperwork yang semakin bertimbun di meja ku. walaupun dateline yang boleh buat aku mati.

*****

aku merasakan tiada luck utk aku hari ni. mainan emosi lagi kuat drpd yang lain. walaupun belikat ku bukan main sakit lagi. tapi, aku x endahkan itu semua. aku tak seseronok hari lain. mungkin kerana weekend tu sudah puas aku berseronok. tapi aku perlukan sesuatu utk diri ku.

airmata.

sudah lama, air panas suam tidak membajiri kolam airnya.

dengan air mata, kadangkala boleh buat kita menginsafi sesuatu, menghargai sesuatu, mengharungi sesuatu. air mata, lambang kejayaan, lambang kesedihan, lambang emosi.

*****

aku perlukan air mata hangat utk diri ku sendiri. untuk menangisi diri sendiri. untuk meyakinkan diri sendiri. untuk menilai kejujuran hatiku sendiri.

*****

mengalirlah air mata untuk diri mu sendiri. bukan kerana orang lain.

review - heartbreak kid

aku takde mood nak criter pasal politik, pasal budaya, pasal agama, pasal fav grup or whatever..

aku cume nak sentuh kesensitifan pasal pihak lelaki terhadap pihak perempuan.

selepas aku menonton wayang criter yg nak sangat aku tengok- heartbreak kids, aku gase macam ade sesuatu yg membuat aku kurang yakin dengan kaum lelaki. tapi aku bukan homo atau bio - sexsual. aku cuma x yakin.

adakah seorang lelaki sekadar dengan cinta at first sight, dia lupa orang yg sentiasa menyokong mereka selama ini. ya, mungkin perempuan tersebut memang menjengkelkan, memang memalukan.
tapi dia punya perasaan, dia setia dengan cintanya. walaupun lelaki tersebut mempunyai hanya beratus2 dollar dlm savingnya.

seringkali, aku selalu aku bermain perasaan dengan diri sendiri, tiada cintakah dalam diri aku. atau sekadar melepaskan batuk di tangga. bagi cinta yang tak kesampaian. tiada teman sejiwa utk aku.

tapi, criter ni memberi impak kpd aku, persepsi kepada lelaki menjadikan kini aku kurang yakin dengan mereka2 ini.

mungkin aku tersangat emo sekarang ni. bak kata kawan2 yang menemankan aku menonton wayang, criter ni tak best. mgkin, perangai teman lelakinya tidak seperti criter yang di tonton.
mungkin lelaki suke perkara2 yang sexsual, seperti mata yang menggoda, badan yang menarik, bicara yang sopan dan ketawa yang malu2.

aku tiada semua itu..

susahkan nak SETIA? bukannya perlu nak beratur panjang nak bayar kat kaunter. bukannya perlu wang untuk berbelanja. bukannya perlu nak belikan rantai emas setiap tahun bagi kat awex/ isteri. bukannya perlu nak keluar date setiap hari/minggu/bulan.

perempuan..

sekali jatuh cinta, sukar bagi kali kesekian kali. sanggup melepaskan semua bagi orang tersayang. huh! wujudkah orang bodoh tersebut?

Friday, December 7, 2007

belum bertajuk

aku bukan anak seni
yang dapat menawan insan
dengan karya bak pujangga
di puja oleh sekalian alam

aku hanya insan biasa
kehidupan berdasar dek perjalanan
yang penuh liku dan ranjau

kedesingan bagi sang tuli
kenyaringan si suara

ada yang masih belum mengerti
hati
akal
seiringan


p/s : ini gubahan sendiri.. tgh piki nak buat lirik lagu..





Thursday, December 6, 2007

wayang kita?

time lapang aku suke tgk wayang gak la. tapi dah tahap suria baja hitam aku g tgk wayang. gase kerap sgt la plak.

tv kat umah sewa aku rosak, nak tgk tv dlm bilik member segan gak, sbb bese seblom tido, mmg aku layan kan tv dulu. dan dah byk minggu aku mmg tido cepat, sebab takde santapan mata. nak bawak dr melaka tv aku tu lom terbawak2 lagi. byk je halangan nye.

bulan 12 ni, ade criter baru, the heartbreak kid - tgk cam sedap, trailers die cukup sifat la. buat org cam aku nak gi tengok. aku gase, citer2 cam tu aku jek bleh layan kot. lelaki nak yg perfect je, tp kdg2 dieorg pikir bagus sgt ke kaum dieorg ni?


the heartbreak kid


last 2 week aku pi tengok hitman - citer tu pade aku bleh layan la. streotaip jgk citer tu. cam citer2 bese. yang membezakan citer tu, watak hero dlm filem tu ade barcode kat kepala die. senang nak masuk shopping complex, scan jek. tak yah bawak sen. tp, yg buat aku gase nak gelak citer ni, sbb kisahkan pompuan ngan hero ni. watak hero ni alim la. kesian kat pompuan tu, penat goda si hero tu, tp yg specialnye dieorg watak hero ni mmg layak jadik protector. walaupun tak bersama, tp die jage pompuan ni kat mane2. so sweet.

hitman

enchanted

sabtu petang tgk hitman, ahad petang plak layan kan enchanted. sebab akak yang same2 blajo ngan aku nak sgt tengok citer ni. die kate lpas kawen, tak dpt tengok. kesian plak gasenye bile dengo tu. tak pnah aku buat tgk wayang 2 hari straight. citer ni best gak. bese le bile dongeng jadik betul. kre cam real gak la citer ni. tp, kesian si prince ni. die mmg nak sgt kawen ngan minah ni, tp si sheperd(watak hero) tu dah main peranan kat minah tu.. mungkin bukan jodoh prince tu kot. last2, si prince tu kawen gan ngan tunang si hero tu. sbb pasal kasut.

best kan?


Wednesday, December 5, 2007

final exam

esok

pukul 8.15 pagi ade paper kejuruteraan bekalan air dan air sisa.

buku2, nota2 masih belum di sentuh, kalkulator, pen, liquid paper masih belum di kemas. tapi baju2 dah di kemas dan di sumbat di dalam beg.

yang pasti malam ni aku gerak ke port dickson selepas balik kije. dengan harapan dan doa dari seluruh keluarga dan rakan, semoga aku dpt menghadapi exam sok dengan tenang dan penuh ilmu di dada dan kepala.

dan next week

pada hari yang sama juga ade paper kejuruteraan tapak..

Thursday, November 29, 2007

apsal la ari ni!

pusing, kusut, ngantuk, sakit kepala, hidung berair, mata berair, takde selera, sengal, tension...

********

rasa nak balik kampung, g klinik, amik ubat mintak mc. x tentu arah jek ari ni. ape org ckp, semue tak masuk pun dlm kepala. cam sia2 jek ape org ckp kat aku ari ni.

aku teringat dialogue kengkwn aku td:-

jane : ain anak manja, asik nak balik kmpg jek

pais : ko amik g**** ke? (nak buat lawak x kna tempat)

din : g la amik mc, kije smpi bile pun tak abis..

ilya : ko ade amik2 ape2 medication ke?

sue : nak tgk wayang tak malam ni, pkul 9.20

fitri : aku meeting tadi, zasss

c'an : bz

arfa : kena posing lebih skit..

********

nak dikatakan aku nervous time nak peksa, sekejap jek plak aku nervous. time sok nye nak peksa ngan time tgh berjuang mengautakan yg bukan2 dlm paper aku tu. lpas tu aku relax..

********

aku piki aku nak mandi laut sok, bg release tension. lapang skit hati ngan otak aku. tp nak g sok, ade ke org kat laut tu nanti, aku layan sesorg, kang kna papehal, org tak tau plak. uish..

********


tgk je la sok aku camne.. aku pun tak tau sok aku camne..



Wednesday, November 28, 2007

kelebihan & kekurangan

soalan?

  1. adakah org hensem/cun jek boleh dpt awex/balak yang sesuai dengannye?
  2. mana lagi penting, bile hati atau fikiran yang menguasai?
  3. betul ke kamu rase orang yang ade awex/balak tu hidup die complete?
  4. adakah fakta atau auta cemburu buta tu tandanya sayang?
  5. apakah tanda antara kasih, sayang dan cinta?

Tuesday, November 27, 2007

makna persahabatan aku..


- korang tak peduli dengan kritikan kawan2 korang!

- korang tak penah amik hati dengan kutukan kawan2 ko!

- korang tau mcm mane nak berkawan, tak kire la kalo kawan2 ko tu jenis memilih

- korang tau mcm mane nak bahagikan masa antara kawan2 dan awek2/balak2

- korang akan kongsi segala masalah dengan kawan2 ko

- korang sayang2 kawan2 tak kire die dlm keadaan camne pun nanti

- korang takkan makan dalam kawan2 korang

- korang tak akan malu2 ngan kawan2 sendiri

another one..

* sharing is caring..

aku bersedia jadik kawan2 korang kalo korang anggap aku kawan korang!.

Friday, November 23, 2007

semua pasal MINYAK!

jangkaan 2008

* harga minyak naik lagi.

kite org biase hanye ade option:-
  1. gi kije kayuh beskal dr subuh sampai pukul 9 - boleh reshape badan awak2 semue
  2. convert pade NGV - tiap2 minggu gi terengganu sbb minyak murah
  3. tak yah pakai kreta - naik bas ulang alik baru 2 hinggit pakai rapid kl
  4. jalan kaki - sihat tubuh badan ( sakit pakej pun gerenti takde)
  5. tak yah kluar rumah - kemas rumah lagi elok

bese kalo harga minyak naik, semue bende akan naik. sebab semue memerlukan minyak untuk bergerak. contohnye-

  • barang dapur naik harge cam tepung, gula - lori nak g hantar barang2 ni pun naik minyak
  • tender naik harga - sbb semue supplier naik lemak
  • tambang bas naik harga - dah semue rebut2 nak naik harga
  • tol naik harge - sbb pakcik sammy mmg tak bleh tgk org lain pijak kepale die
  • duit hantaran naik harga - sbb semue2 naik harga

tapi satu jek tak naik harga..

- duit belanja nak bagi pade mak bapak kite tak naik2

Wednesday, November 21, 2007

bergasak

video

aku dah lame tak bergaduh. layan gak tgk video ni. depan org gamai dieorg bleh bergasak! tak segan langsung rupenye perempuan cantik2 ni. patut nye time hari raya ngan deepavali ni patut maaf2an. sian mamat cina yg nak tolong leraikan. tak patut btul minah2 ni.. tapi hati tgh marah, gasak je le ek?

* wanita melayu dlm video clip ni bukan aku!

Friday, November 16, 2007

aku tak tau nak letak ape?

sambil dengo hot fm lagu untukmu dr group meet uncle hussin yg sebenonye lom tahap pakcik, tapi ntah die cilok name tu. mgkin idola dieorg kot. mgkin pakcik husin tu yg menjadi founder group tersebut. abaikan je le.. sejarah lame dah aku lupakan.


**********


aku baru dpt gambo dr member aku. gmbr aku tgh bemesra ngan ulor sawa (kecik lg, lom baligh). kat kedai haiwan kat danau kota. kalo dr main entrance uptown tu, amik lorong kanan, lpas tu belok kiri, amik kanan, (ntah betul ke tak direction ni aku tak tau) dekat ngan kedai ade parang, keris etc. sebelah kedai tu ade jual brooch2 utk kaum wanita. blakang 2 kdai tu, ade le kdai haiwan tu. tu kalo korg nak g sane le.. kalo tak mo, tak yah g. aku tak pakse sape2 pun. aku pegang ulor tu time pkul 1.30am kot. malam tu aku tak pakai jam, aku tgk langit jek mase tu. aku agak2.. ntah btul ke tak, lantak le, bende dah lpas. member aku cabor aku pegang ulor tu, padehal aku mmg suke bende2 mcm ni. cume saye tak suke tom & jerry jek. time die cabor tu aku buat tak reti jek, sambil kengkawan aku yg perempuan2 dok tgk brooch, malas nak join, tak best pun. asik2 beli bende tu. yang seronoknye, abg2 kat situ ingat aku takut spesis2 haiwan2 tu, dengan gaghnye, aku amik ulor belitkan jek leher aku. semue diam jek. kire jadik tumpuan org gak le time pagi2 buta tu.tu lom buat aksi cium ulor lagi. aku ngan selambe lpas pegang ulor tu, bg je kat abg tuanpunye kdai, sbb kalo nak bwk balik, tak bleh.. melompat housemate aku plak. lagi satu, mahal skit ulor tu. kalo spesis albino aku nak! lpas jln2 kat situ, aku balik bersama kwn2 aku. nak carik char keow teow danau kota (ilya ckp ade le). tak jumpe2. malas aku. balik ar umah. tp mlm tu aku naik gak PD. pkul 4 pagi sampai. tp aku tido jek. aktif nau aku aritu. pilot aku bwk jek.

# aku sambung nanti2 le. lupe nak citer ape lg.






Thursday, November 15, 2007

'07 nov

w3/nov/07

  1. dateline perlu dikejar ----> hujung minggu ni.
  2. headache, stomachache, blur
  3. project (final sem) = presentation
  4. minggu ni lom abis lagi __

w2/nov/07

  1. genting 5 org bersama --- 8am-10pm + lepak kl 11pm-2am
  2. balik lambat, confuse = x tau apsal?
  3. timbunan kertas
  4. family pic - baru amik kat kedai
  5. atas jalan

w1/nov/07

  1. wayang - vampire 30 hari xde matahari
  2. main2, tido cepat
  3. so bored

screenshot desktop ambo!

setelah di tagged oleh en. pais, inilah screenshot desktop aku.. BESE jek.. tak cantik mcm desktop ade sorg member aku tu.. laptop kaler pink le katekan.. jambu btul. :p


Wednesday, November 14, 2007

fevret

-lagu untukmu-


Tiada bintang
Dapat menerangkan hati yang telah dicelah
Bagaiku lumpuh tak mampu berdiri
Aku tetap begini
Takkan berubah kerna aku tetap aku
Dan lalu rindumu bukanlah aku
*
Guna hati, akal dan fikiranmu
Berbeza
Kau dan juga aku
Dua hati yang tak mungkin bersatu
Apakah aku
Hanya boneka yang sering engkau mainkan
Yang dikawal oleh jari-jarimu
Ku punya hati dan perasaan
Pernahkah engkau fikirkan
Cukup cukuplah oh cukuplah

(ulang *)
Tak faham tak tahan
Sabarku tak tertahan
Melayan sikapmu perawan
Berbeza-berbeza
Kau dan aku berbeza
Kita memang tak serupa
Bebaskan bebaskan
Ku ingin dilepaskan
Kita tidak sehaluan
Cukuplah sudahlah
Sampai di sini saja
Hubungan kita berdua

Hoa…hoa….hoa…..
*ulang
p/s : lagu ni sebenonye takde kna mengena ngan diri aku skang.. aku just nak korg nyanyi siap ngan lirik yg betul.. tu je.. ;)

NTMT+TS

satu ketika dulu, kami tidak pernah ngam.. sehinggalah keadaan smkas yg menyatukan kami.. anak2 ntmtts yg mcm kaler pelangi..

gambo ni, aku baru rembat dr fs si bun a.k.a najib.. die ilustrate pakai ape ntah.. lupe plak padehal die mention dah baru jap td.. ntmt + ts = NT majlis tertinggi + teen spirit. aku pun lupe sejarah bdk2 lelaki ni camne, tak silap aku mase form 3 dah start berleluase ler ntmt ni termasuk le ts.. dr form dah start, tp junior le katekan.. jgn tunjuk belang.

nak dikatakan skang, kami yg tinggal di kl ni, mmg dok slalu berjumpa, tak kira waktu. sbb kesesuaian kami kot.. mcm2 perangai.. lebih2 lg aku..

* kalo nak lepak, ajak le aku.. time weekend susah skit ler kengkawan.. tggu hujung thn ni.. yea!!

Tuesday, November 13, 2007

wasathiah

part I

bile mengklafikasikan diri sendiri, saya percaya setiap perbuatan mesti ada balasannya. ini bukan doa, tetapi lumrah alam. mungkin benar saya seorang yang amat lazer mulutnye. jarang sekali berkata sopan. dan sesekali teman2 saya memulangkan paku buah keras kepada saya. mungkin tidak tahan dengan keterlepasan ckp utk orang lain juga dan diri sendiri. padan muka saye juga.

--------------------

part II

bile saye keseorangan, saye teramat sunyi. tapi saye tidak mahu teman cinta buat ketika ini. bukan kerana benci, tapi saye rase tidak amat selesa bile bicara pasal cinta. saye rase cinta boleh di pupuk selepas telah di nikahkan. sebab kadang2 nasib seseorg amat berbeza takdirnya. bila bersama teman2, saye perlukan hiburan. juga untuk menghiburkan diri sendiri selepas saye dengan ketidaksengajaan juga telah menghiburkan rakan2 yg lain.

--------------------

part III

saya amat sayangkan keluarga. kalut bile bercerita pasal kasih sayang. mungkin gen abah saya mengalir dlm setiap urat nadi saya. sifat keterbukaan ibu saya membuatkan saye terkadang saya amat menyayangi semuenye. walaupun di bibir dilemparkan benci, jauh sekali di sudut hati. penerimaan keluarga saya tidak sama seperti keluarga yang lain. mungkin sifat kami serupa walaupun kadang2 berlainan cerita.

--------------------

* monolog hampir kesekian kali. saya hampir tidak pasti.

sifat perempuan melalui unsur

~ WANITA TANAH ~

Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei), Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari).
*seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal.
*Penyabar dan bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.
*Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan.
*Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.
*Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana.
*Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.

~WANITA API~

Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).
*Dilahirkan sebagai pemimpin
*Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
*Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
*Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi merasa sedih dan terhiris.
*Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.
*Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
*Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.

~ WANITA ANGIN ~

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari).
*Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
*Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai.
*Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh.
*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
*Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi.
*Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
*Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.

~ WANITA AIR ~

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac).
*Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
*Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
*Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
*Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.

~ NASIHAT UNTUK WANITA ~

*Untuk membentuk bibir yang menawan, ucapkan kata-kata kebaikan.
*Untuk mendapatkan mata yang indah, carilah kebaikan pada setiap orang yang anda jumpai.
*Untuk mendapatkan bentuk badan yang langsing, berbagilah makanan dengan mereka yang kelaparan.
*Untuk mendapatkan rambut yang indah, mintalah seorang anak kecil untuk menyisirnya dengan jemarinya setiap hari.
*Untuk mendapatkan sikap tubuh yang indah, berjalanlah dengan segala ilmu pengetahuan, dan anda tidak akan pernah berjalan sendirian. Manusia, jauh melebihi segala ciptaan lain, perlu senantiasa berubah, diperbaharui, dibentuk kembali, dan diampuni. Jadi, jangan pernah kecilkan seseorang dari hati anda. Apabila anda sudah melakukan semuanya itu, ingatlah senantiasa. Jika suatu ketika anda memerlukan pertolongan, akan senantiasa ada tangan terhulur. Dan dengan bertambahnya usia anda, anda akan semakin mensyukuri telah diberi dua tangan, satu untuk menolong diri anda sendiri dan satu lagi untuk menolong orang lain.
*Kecantikan wanita bukan terletak pada pakaian yang dikenakannya, bukan pada bentuk tubuhnya, atau cara dia menyisir rambutnya.
*Kecantikan wanita terdapat pada matanya, cara dia memandang dunia. Kerana di matanyalah terletak gerbang menuju ke setiap hati manusia, di mana cinta dapat berkembang.
*Kecantikan wanita bukan pada kehalusan wajahnya. Tetapi kecantikan yang murni, terpancar pada jiwanya, yang dengan penuh kasih memberikan perhatian dan cinta yang dia berikan. Dan kecantikan itu akan tumbuh sepanjang waktu.


p/s : setiap jiwa, penuh dengan kebahagian dan kesengsaraan. luhur la dengan sikap sendiri.

Tuesday, November 6, 2007

mimpi malam hari..

bile bukak mata pagi td, aku cam tersedar dr mimpi. aku gase marah sgt.. tak tau le apsal.. pms takkannye sbb baru lpas aritu.. kmgkinan jadual setiap minggu yg sgt pack terasa penat plak.. huuh.. aku sendiri carik prblem.. main topic, AKU DI GIGIT ULAR. org tua kate, kalo kna patuk ular, ade le sok sape2 nak dtg jumpe parent kite. ni kna gigit kat jari. aku call mak bgtau kisah mimpi aku. mak aku ckp, takde plak sape2 dtg or tanye2.. hehheh.. dlm hati kecut gak aku.. dlm mase mimpi aku tu, siap aku bergasak dgn ular tu.. konon2 aku selamatkan mak aku, last2 kna belit balik then ular tu gigit plak kat jari aku.. lupe nak tgk jari mane? tp yg pelik nye, takde darah2.. huhuh.. lpas tu, aku terbgn plak.. abis mcm tu jek mimpi aku..

Thursday, November 1, 2007

kupu-kupu




sy tersgt ler penat hari ni.. kenapa? mungkin mental, fizikal saya tak terurus secara sistematik.. hanya lambakan semata-mata.. mgkin rohani sy juga mengalami gangguan.. tp sy blum bloh di ishtiharkan sebagai org sakit jiwa.. heheh.. sy rase dengan hilai tawa saya serta sy menganggap semua perkara yg menjadi masalah, sy slalu ambil remeh masalah dengan berfikir secara positif.. setiap org berlainan.. begitu juga saye.. kdg2 saya tidak risaukan diri saye.. tp org ramai yg selalu risaukan saya, seperti ibu bapa sy, rakan2 sy dan begitu juga org yg tidak mengenali sy. KENAPA? hidup saye tersgt complicated sekarang.. tapi bukan pasal cinta.. cinta akan dtg dengan sendiri.. BETULkan? saya percaya pada takdir. selalu saya terfikir2 pada masa akan datang.. bukan masa sekarang.. mungkin saya semakin dewasa. tapi kawan2 sekampung saya menggelarkan saya SUPERWOMAN.. kelakarkan? saya harap, saya dapat gapai semua benda dalam suatu masa.. semoga awan mendung akan berarak.. itu la doa dan harapan saya.

Wednesday, October 31, 2007

my first post!

ade ke org nak bace blog aku.. hehhe.. cam writter je plak aku.. padehal slalu takde idea jek.. lantak ler... try n error..