Wednesday, October 13, 2010

faktor takutketakutan paling besar bagi saya sebenarnya adalah jodoh.*****


antara saya dan lelaki dan keluarga lelaki yang cuba mahukan saya.

(kata saja saya bodoh, saya tak kisah. yang dapat pahala pun saya juga nanti.)
keh keh keh

boleh di katakan semasa sekolah menengah sudah ada makcik pakcik yang mahu bermenantukan saya.

mungkin dari fizikal saya umpama seperti tanah yang subur berbaja agaknya. kih kih kih.

ya, saya tak pernah nak fikirkan masa depan saya dengan lelaki. sebab saya ingat pesan mak abah saya. lelaki lepas kerja nanti pun ada.

lagipun perangai saya pun mengalahkan lelaki.
kah kah kah.

kadang-kadang naik risau juga bila ada kunjungan tiba. bagaikan mahu lari selaju-lajunya. jauh dari semua mata manusia-manusia yang memandang saya.


yang datang kebanyakannya dari kalangan berprofil tinggi. kerja bagus sangat, keluarga kaya-raya, anak tunggal, keluarga pandai-pandai.

ye, saya paling takutkan perkara-perkara dan calon-calon jodoh seperti yang dinyatakan di atas. nasib baik penapis 6 saya pun sependapat dengan saya, kalau tak pastinya saya sudah beranak pinak agaknya.
kih kih kih.


*****

cerita petang hari raya itu hari.

sedang saya berborak-borak dengan ahli keluarga dan kaum kerabat di meja makan dapur rumah belakang, telah datang 5 biji kereta sekaligus.

entah mengapa berat hati saya mahu pergi ke depan rumah untuk bersalam dan bercakap silalah masuk, duduk sekejap, saya nak siapkan apa yang patut.

saya masih duduk berborak-borak dengan ahli keluarga dan kaum kerabat di meja dapur rumah belakang. cuba sibuk bertanya kedatangan siapa.


pap! saya mencangkung bawah meja dapur rumah belakang. lama juga sampai dimarahi oleh ahli keluarga dan kaum kerabat di meja dapur rumah belakang tersebut.

nama saya di panggil-panggil untuk lapor diri ke depan. tapi entah kenapa saya masih lagi di bawah meja dapur rumah belakang. sambil bersila, saya suruh ahli keluarga dan kaum kerabat cakap saya tiada.

selepas dimarahi secara bertalu-talu dari ahli keluarga dan kaum kerabat di meja dapur belakang itu saya lari keluar ke pondok kecil di belakang rumah. menyedut udara sedalam-dalamnya. sedalam hati saya sesungguhnya.

ya, ini berkaitan jodoh.


dan, saya masih rasa dia bukan jodoh saya. sampai bila-bila.

4 comments:

Anonymous said...

fitri?

Fikri: Kacaknya! said...

Syeikh Muzaffar? Eh... Tak mungkin. Dia dah kahwin. Ngeh ngeh ngeh.

AmatMizi said...

come on babe...next year dh 28...

Anonymous said...

Aidid marcelo pun dh kawen..